Lindmark: ”Jag gillar att sätta upp mål”

Skådespelare, föreläsare och moderator. Urkraften från Luleå, Charlotte Lindmark, firar snart tio år med sitt företag Glugg Produktion och har inga planer på att sakta ner. I höst åker hon på turné med den nya föreställningen O/Roligt liv.

I höst ger sig Charlotte Lindmark ut på turné med föreställningen ”O/Roligt liv - en skuldsanering med styrketårar”.

I höst ger sig Charlotte Lindmark ut på turné med föreställningen ”O/Roligt liv - en skuldsanering med styrketårar”.

Foto: Jessica Tervaniemi

Profilen2019-09-27 07:00

Många kanske känner igen Charlotte Lindmark från någon av hennes föreställningar, som moderator för Luleå Näringslivsfrukost, eller från tv-succén Midnattssol, eller som föreläsare och kursledare. Att Charlotte Lindmark är en av länets största entreprenörer inom sin bransch råder det knappast någon tvekan om.

I höst åker hon ut på turné med sin föreställning ”O/Roligt liv - en skuldsanering med styrketårar”, därefter väntar en tvåveckors turné med Norrbottensmusiken.

– Det är slitit. När jag turnerade senast med föreställningen ”Under [är jag] bar” var vi två på scen och vi kunde varva körningen och växeldra åt varandra när orken tog slut. Tiden man agerar för publik är liten i jämförelse med allt annat. I ”O/Roligt liv” är jag förutom manusförfattare och skådis även producent, marknadsförare och turnéledare. Jag bygger och river scenografin och instruerar teknikern, säger Charlotte Lindmark. Det kräver vila och återhämtning efteråt för att orka i längden.

Vi träffas på Café kondis. Ett litet och anrikt konditori mitt i centrala Luleå. Charlotte Lindmark har nära till ett skratt som lätt smittar av sig, men kan också bli allvarsam för stunden.

– Jag gillar galen humor på djupaste allvar. Jag träffade en okänd person på gymmet som sa att jag har ett mörker som gör att det blir bra. Det var en fin komplimang. Finns inte svärtan, då blir det inte intressant, tycker jag.

Hennes nya föreställning bygger på clownen Knubb som dödstädar och tittar tillbaka på sitt liv i en berg- och dalbaneliknande upplevelse.

– Den är existensiell. Vad är ett rimligt liv? En del har efteråt tokgråtit av igenkänning och jag har fått kommentarer som ”Hur kan du veta så mycket om mitt liv?”

Vad vill du att folk ska ta med sig hem?

– Det räcker att en person efteråt ska tänka: ”Nu ska jag fan börja leva lite mer”. En person berättade att föreställningen med Knubb varit helt fantastiskt och resulterat i skilsmässa. Då tänker jag att man äntligen har tagit tag i något som förmodligen sugit energi länge och att det kommer ge en bättre tillvaro på sikt.

Är du rolig när det kommer till ditt privatliv?

– Jag brottas med att jag tycker att jag är så jäkla arg, haha! Fast folk verkar inte tycka att jag är det mer än andra. Jag har förstått att jag kanske har en skev självbild där. Sen har jag ett enormt behov av att få vara ensam emellanåt eftersom jag i mitt jobb använder mig av min extroverta sida. Jag är en känslomänniska, jag känner mycket och är inte heller rädd för känslor, varken för mina egna eller för andras. Alla känslor går över. Och jag hävdar att alla människor har känslor som man mer eller mindre är i kontakt med och att det påverkar oss väldigt mycket i vad vi väljer att göra och inte göra.

Vad gör dig arg?

– Jag hatar teknik. Jag hatar det! Jag blir arg redan innan jag börjat jobba på datorn. Sedan blir jag svinförbannad när jag upptäcker att människor är luft, när de gör sig större än vad de är. Som det här med klistermärkesfeminism. ”Det här är jätteviktigt”, men man kan ingenting om jämställdhet och säger bara politiskt korrekta saker istället för att rannsaka sig själv och gå till verklig handling. Jag tycker oftast det är män som har en tendens att vara såhär.

Hur har ditt företagande och Glugg Produktion utvecklats sedan starten?

– Jag har hittat nya arenor, nya kunder och vidgat mina tjänster. Från början var den huvudsakliga sysslan teater. Sedan moderatoruppdrag och föreläsningar. Jag identifierar mig mycket som företagare och inte som frilansskådis som man inom teaterbranschen säger. Konst och kultur anses ofta vara trevligt lull-lull som inte får kosta, det vill jag ändra på och jag är förvånad över hur bra jag är på att sälja. Jag säljer föreställningar innan de ens är klara, säger Charlotte Lindmark och fortsätter:

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli företagare. Det är den största överraskningen i mitt liv.

Varför då?

– Jag kommer inte från en företagarfamilj och det var först när jag startade eget som jag förstod att det har verkar jag ha fallenhet för. Jag gillar att sätta upp mål, tänka nytt och strategiskt, arbeta långsiktigt, göra riskanalyser och investeringar. Jag är en entreprenör! What?

Du som är van att leda en publik. Hur ska en chef leda sin ”publik”, alltså sina anställda?

– Jag har aldrig haft anställda. Men jag är ledare när jag har grupper och arbetar pedagogiskt. Då tycker jag att det är fiffigt om man är lyhörd för vad som händer i gruppen, men också är uppmärksam på om någon är osäker eller rädd. Jag tror på uppmuntran och att fokusera på det som fungerar. Skapa ett klimat där gruppen stöttar varandra. Alla deltagare eller anställda gör något som är bra och som går att utveckla ytterligare. Det gäller att hitta de små sakerna som kan växa och bli fina kvalitéer.

Har du något drömuppdrag?

– O, ja! Drömmen är att få spela tjugo föreställningar i Luleå och att folk vallfärdar hit. Låt mig få göra det så jag får sova hemma lite mer, det vore så jäkla skönt. I veckan gjorde jag en grej åt Sveriges Radio P1 drama där jag fick spännande manus att agera utifrån. Det vore fantastiskt härligt att få mer sådana jobb, det kan vara film, radio eller teater. Give me!

Vilken är den största filmproduktionen du deltagit i?

– TV-serien ”Midnattssol”. Jag spelade en kvinna från länskrim och hon dog ju inte så jag tänker att man kan skulle kunna göra en uppföljare på henne. Haha! Jag vill gärna göra mer film, det är väldigt kul. Sedan bor jag där jag bor, men tack vare Filmpool Nord har jag fått en del roller.

Vad är det med film som du fastnat för?

– Jag gillar att prova nya saker, inom film använder man de små gesterna och jag är van vid att agera på scen med de stora uttrycken. Det är två helt olika skådespelartekniker och jag skulle vilja utveckla det förstnämnda ytterligare. De som livnär sig enbart på skådespeleri i södra Sverige har ofta en agent och det är något som farit genom huvudet på mig. Men jag vet inte än, jag måste först ta reda på vad det innebär och vad det kan ge för möjligheter.

Charlotte Lindmark

Bor: Klintbacken i Luleå.

Ålder: 45 år.

Familj: En tonårsson och katt på heltid och en sambo varannan vecka.

Intressen: Sova, det är jag jättebra på. Att konsumera kultur.

Gör: Ägare av Glugg produktion.

Aktuell med: Turné med sin egen produktion O/Roligt liv, ny produktion med Norrbottensmusiken, samt föreläsningar.

Dricker helst: Vatten.

Äter helst: Allt.

Kör: Kia Ceed, den rymmer hela scenografin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om