Hon är årets ledare: "Ett fullständigt obegripligt år"

När fabriken brann ner slöt Älvsbyborna upp för att stötta familjeföretaget. 2020 blev ett prövande år för Polarbröd, men Karin Bodin har lett företaget genom krisen med siktet inställt framåt. Nu tilldelas hon utmärkelsen Årets ledare i Norrbotten.

"Enormt hedrande", säger Karin Bodin, vd Polarbrödgruppen, som utsetts till Årets ledare i Norrbotten 2020. Priset delas ut av Norrbottens Affärer i samarbete med I.o.h organisationsutveckling.

"Enormt hedrande", säger Karin Bodin, vd Polarbrödgruppen, som utsetts till Årets ledare i Norrbotten 2020. Priset delas ut av Norrbottens Affärer i samarbete med I.o.h organisationsutveckling.

Foto:

Priser & utmärkelser2020-12-18 15:00

Hon beskrivs som en möjliggörare som får varje medarbetare att blomstra. Nu står det klart att Polarbrödgruppens vd Karin Bodin är Årets ledare i Norrbotten 2020, ett pris som delas ut av Norrbottens Affärer i samarbete med I.o.h organisationsutveckling.

Grattis Karin! Hur känns det?

– Enormt hedrande. Det är otroligt roligt att få ledarskapsutmärkelser, för det är min grunduppgift att göra så gott jag kan som ledare. Det var en väldigt fin motivering och jag känner mig sedd. Det här är på många sätt en laginsats, vi har en oerhört stark kultur och det började hända saker direkt efter branden, folk började agera. Jag blir en lite grann en symbol för allt det goda arbetet vi gjort inom Polarbröd.

Hur skulle du sammanfatta ditt år 2020?

– Fullständigt obegripligt på så många sätt. Jag miste min syster i cancer förra året, och har så många gånger pratat med henne i år. Hon är ju inte här naturligtvis, men jag har försökt ge henne rapporter om de fullständigt obegripliga saker som hänt. En pandemi som helt ställer in OS, och sen så brinner bageriet ner. Det är sådana absurda saker så vi har verkligen fått nypa oss i armen flera gånger. Det har varit väldigt omstörtande, men då får man också chans att tänka på vad som verkligen är viktigt för en. Den chansen har jag tagit, jag värnar om min familj och mina vänner, och har försökt hitta det som faktiskt går att göra.

Vilka lärdomar och insikter tar du med dig från året?

– Man klarar mycket mer än man tror, och det är lika bra att man inte vet vad som ska hända. En kris är inte alltid det värsta som kan hända, det finns mycket kraft i kris och förmåga till förändring, som vi har kunnat ta tillvara på. Det är nog många som känt en väldig tillfredsställelse i att när det verkligen är skit, vad kan jag ändå göra för att göra det bättre.

Hur började din väg in i familjeföretaget? 

– Jag utbildade mig till journalist och kom in i företaget genom att jag gjorde hemsidan, skrev pressmeddelanden, skrev en historiebok om Polarbröd och gjorde interntidningen. Genom att åka runt och intervjua blev jag mer involverad i företaget. Jag var vd för Polarbröd mellan 2006 och 2016 och sedan dess är jag vd för moderbolaget Polarbrödsguppen.

Hur är det att leda ett företag som betyder så pass mycket för en ort, som Polarbröd gör för Älvsbyn?

– Det är ett stort ansvar naturligtvis, men stamtidigt har man många i ryggen. Vi är väldigt centrala i Älvsbyns väl och ve, det är en jättestyrka. Vi har fått mycket hejarop och stöd.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– Visionär. Jag är inte så detaljfokuserad utan vill att man ska bestämma riktning tillsammans. Det blir allra bäst om folk tar egna initiativ och agerar. Jag vill att vi ska tänka på helhet, hela människan. Många jobbade vanvettigt efter branden, jag kom tidigt på att vi måste påminna oss om att vila. Det är inte en sprint, det är ett maraton. Det är så otroligt värdefullt att ta de här pauserna. Det är en del av mitt ledarskap, men också att göra det möjligt för människor att bli sina bästa jag.

Vilka är dina främsta drivkrafter?

– Jag vill vara med och skapa förändring. Det är otroligt givande och det är därför det är så roligt att jobba på Polarbröd, det är så oerhört konkret. Vi tänker och jobbar tillsammans och så kommer det ut en produkt, det är verkligen från ord till handling. Jag drivs också av att jobba med hållbarhetsfrågor och de långsiktiga tankarna.

Vad är du mest stolt över som ledare?

– All positiv feedback som jag får, jag är så himla stolt över att jag ger av mig själv och människor ger tillbaka av sig själva. Det känns så fantastiskt i mitt hjärta när det är så. Trots allt jobbigt som har hänt så är det fortfarande en positiv framåtanda och känsla av att vi vill varandra väl.

Har du några egna ledarförebilder?

– Lite klyschigt, men Nelson Mandela gjorde något helt fenomenalt. Han jobbade med att ena landet istället för att polarisera. Just att tänka större än sig själv, det är väldigt inspirerande. Att inte vara bitter utan att fokusera på det som är bra och få det att växa.

Vi närmar oss 2021 – vad ser du framför dig nästa år?

– Jag hoppas att 2021 ska bli en vändpunkt. För världen egentligen, bort från de totalitära strömningarna och vanstyret av USA. Det är otroligt viktigt för hela västvärlden att vi får tillbaka USA som en stark part för allt som behöver göras tillsammans. Jag hoppas på en vändpunkt, att vi kan lära oss mycket av pandemin, och att vi får kramas igen. 

Men först, lite julledighet. Vad ska du göra i jul?

– Jag ska försöka att inte göra så mycket, det blir utmaningen. Vara hemma, kanske baka olika saker, umgås utomhus. Att tänka ut de där enkla, roliga sakerna.

Motiveringen:

Den senaste tiden har varit en utmaning utöver det vanliga. Men utmaningar är till för att lösas, och tillsammans med sin personal har Årets ledare i Norrbotten 2020 gjort just det – på ett imponerande sätt dessutom. När fabriken brann ner gick Älvsbyborna man ur huse för att visa sitt stöd för familjeföretaget som betyder så mycket för platsen och människorna som bor här.

Med tydlighet, mod och ett starkt driv går Årets ledare från ord till handling. En möjliggörare som får varje enskild medarbetare att blomstra.

Årets ledare i Norrbotten 2020 är Karin Bodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!