Prinsessa på vift i Överkalix

Att länet har fått sitt första inrapporterade fall av corona inverkade inte på kronprinsessparets rundresa i Norrbotten. Första stoppet var på innovationsföretaget Isolamin i Överkalix. ”Det var intressant att se”, sa kronprinsessan Viktoria.

10 mars 2020 18:50

Att kosan styrdes hit hänger ihop med att resans tema var hållbarhet – och att Isolamin som tillverkar sandwichpaneler till marina och industriella ändamål har genomfört stora hållbarhetssatsningar. Dels för att göra produktionen mer energieffektiv, men också för att kunna anställa nyanlända och andra långt från arbetsmarknaden. Detta har lett till att 40 procent av företagets 165 anställda numera tillhör just den gruppen – och en 70 procentig besparing på koldioxid per år.

– Intressant att se hur de har kunnat lösa de här olika problemen, sa Kronprinsessan Viktoria.

Under en rundvandring inne i själva fabriken kunde hon och prins Daniel följa hur färdiginredda lägenheter och hotellrum tillverkas på löpande band. På plats fanns även länets landshövding och Överkalix kommunalråd. Besöket var det första officiella i Överkalix för kronprinsessparet någonsin. I stort blir det däremot många resor. Hur dessa påverkas av det aktuella coronaviruset var emellertid inget som hovets informationssekreterare tyckte att kronprinsessparet borde kommentera.

– Varför får vi inte prata om det, undrade prins Daniel förbryllat efter att frågan avbrutits.

Prinsen valde sedan ändå att svara på hur han och kronprinsessan förhåller sig:

– Jag är inte orolig för egen del. Vi gör det som folkhälsomyndigheten rekommenderar. Men det är absolut något som bör tas på allvar, inte bara ur ett hälsoperspektiv. Vi ser ju att även näringar, verksamheter och ekonomi kan påverkas.

Hovet själv hade enligt länsstyrelsens kommunikationsenhet redan på söndagen framfört att man ville att allmänheten skulle uppmanas att inte skaka hand med Kronprinsessparet. Det hindrade dock inte Kronprinsessan från att själv ta initiativ till några handskakningar under besöket på Isolamin. En och annan uppskattad selfie blev det dessutom. Däribland med plattsättaren Wanida Rungphimai som jobbat på företaget sedan i höstas.

– Jag ska skicka bilden till mina föräldrar i Thailand. Det är nog första och sista gången man kommer så nära en kunglighet, sa Wanida Rangphima leende.

Kronprinsessparet besökte under tisdagen även Utbildning Nord i Övertorneå, äldreboendet Älvgården i svenska Pello, Rautilas Lanthandel i Juoksengi och Arthotel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Engström-Andersson