Surströmmingspremiären: ”En av årets höjdpunkter”

Fisken med den speciella doften är en tudelare. Men dagens surströmmingspremiär är en höjdpunkt och tradition för många norrbottningar.

Foto:

Premiär2018-08-16 07:00

I dag, den tredje torsdagen i augusti, är det surströmmingspremiär – en av Sveriges äldsta traditioner. En som sett fram emot dagen länge är Ulf Lindgren, ordförande i Kallax bygdegårdsförening som tillverkar Grand Kallax Orginalsurströmming.

– Det är så gott, ibland tänker jag att det är för gott för att sväljas! Det är dessutom jätteroligt och festligt, säger han.

Det tillverkas en miljon burkar i Sverige årligen och en tydlig trend är att fler vill ha lokalproducerat, berättar han.

– Det kommer många små aktörer längs med Norrlandskusten. Man vill ha närodlat, vilket är jätteroligt!

I söndags samlades Ulf Lindgren tillsammans med ett 40-tal bybor i Kallax. Då skulle nämligen årets surströmming läggas på burk.

– Det var som julafton. Vi öppnade våra tunnor, gamla stora ekfat som det varit whisky i för längesedan. Där har strömmingen legat i åtta veckor och ingen vet hur den är förrän man öppnar. Det är lika spännande varje år, ett spänningsmoment som inte är av denna värld, berättar Ulf Lindgren.

Eftersom det är en jäsningsprocess var man lite orolig över vilken påverkan den varma sommaren hade haft.

– Men det var en vacker strömming, vi provsmakade och kände att den var väldigt lagom i konsistens, salthalt och smak. Vi var jättenöjda!

Efter provsmakningen vidtog en process liknande en tomteverkstad, där fisken tas ur tunnan, hälls i ett badkar och sorteras i burkar.

– Det är ett hantverk där vi gör allt för hand enligt den gamla metoden.

Vad gör surströmmingen så speciell?

– Det är folkligt, festligt och en fantastisk tradition att samlas kring för att ha trevligt. En av årets absoluta höjdpunkter!

Doften då?

– När jag känner lukten börjar det rinna från hörntänderna. Många riktiga surströmmingsfantaster menar att det vattnas i munnen på ett sätt som det inte gör med någon annan maträtt.

Så du gillar lukten?

– Ja, den tillhör surströmmingen.

Hur äter du själv surströmming?

– Jag vill ha hårt tunnbröd. Jag lägger på lite smör och skivar potatis tunt. Den får inte vara för varm så att smöret rinner av. Jag benar och filéar strömmingen, och portionerar ut över hela smörgåsen. Sedan lägger jag på gräddfil eller crème fraiche, på det strör jag lite lök.

Har du något nybörjartips till de som vill lära sig äta surströmming?

– Ät tillsammans med de som kan surströmming, säger Ulf Lindgren.

– Lägg gärna gräddfil eller crème fraiche, potatis och lite lök på. Ta inte för mycket lök, många nybörjare vräker på för mycket och blir dåliga i magen av löken, inte av strömmingen.

Surströmming

Premiären infaller sedan 1940 den tredje torsdagen i augusti varje år – i år torsdagen 16/8.

Surströmmingen har rötter från mitten av 1500-talet och började som en billig vardagsmat i bondesamhället.

Den speciella doften kommer från att strömmingen har fermenterat (jäst), en metod man började med för att bevara fisken.

Källa: Nordiskamuseet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om