Praktikant sexofredad på restaurang

En praktikant på Restaurang Tage har fått avbryta sin praktik efter flera ofredanden från kollegor på restaurangen. "En kock frågade om jag gillar stora korvar", säger den unga kvinnan.

6 december 2018 16:12

Det var efter totalt tre tillfällen som praktikanten upplevde som obehagliga som rektorn kopplades in och praktikplatsen upphävdes.

– Det är mycket sexskämt i största allmänhet. Det är männens jargong som dominerar, säger den unga kvinnan.

Hon beskriver skämt om salamikorvar och att hon fått frågan om hon gillar stora korvar.

– Jag har också varit med om att en kock tog på mitt bröst med ett köksredskap, berättar kvinnan.

Det sista skämtet innefattade en sprits och associationer till manlig onani.

– Det var på ett sexistiskt sätt. Jag tog väldigt illa upp. Jag har även hört från andra kvinnliga kollegor att de också upplevt sexuella anspelningar mot dem, säger praktikanten.

Efter det sista tillfället kallades den unga kvinnan till ett möte tillsammans med köksmästaren, restaurangchefen och hotellchefen.

– Hotellchefen sa att det är en sådan jargong i den här branschen, säger hon.

Hotellchefen vidgår att hon sagt till praktikanten att det är en sådan jargong, men hon vill samtidigt förtydliga att hon inte menade att det är okej.

– Praktikanten kom till mig för att få stöd. Jag var med vid mötet för att vara ett extra stöd. Och det jag sa var att vi naturligtvis inte ska ha någon sådan jargong hos oss, säger Carina Wiklund, hotellchef på Kust. Hon berättar att hotellet och restaurangen efter dessa incidenter tillsammans jobbat vidare med policyarbetet mot sexuella ofredanden och trakasserier.

Den unga kvinnan läser kurser på gymnasial nivå med inriktning mot hotell och restaurang vid Vuxenutbildningen hos Piteå kommun. Hon påbörjade utbildningen i mars och 70 procent av utbildningen sker ute på arbetsplatsen.

– Jag har en anställning på Kust sedan tidigare. Jag började som roddare i restaurangen där när de öppnade i juli 2016. Jag vill slutföra min gymnasiala utbildning för att höja min kompetens, berättar kvinnan.

Men inte heller vid frukosten har situationen varit bra.

– Folk stod inne på toaletten och grät på grund av hur det var. Jag har bland annat blivit hånad för maten jag lagat. Jag har varit så otroligt less på hela situationen så många gånger, säger kvinnan.

Hon har gjort en polisanmälan mot den kock som stod för det senaste "skämtet". Piteåpolisens utredningschef Aron Backman bekräftar att polisen fått in en anmälan mot en person på Kust.

– Det kan jag bekräfta, ja, säger Backman, som inte vill gå in närmare på utredningen.

Rektorn Ingrid Lundgren Grankvist vid Vuxenutbildningen i Piteå har beslutat att avbryta elevens samarbete med företaget.

– Jag har hört bägge parter och konstaterat att det inte känns bra, vi avbryter här. Det är inte acceptabelt helt enkelt, säger hon.

Eleven, som är en kvinna i 20-årsåldern, har fått fortsätta sin praktik på en annan restaurang.

– Kust blir inte kvar som utbildningsplats – i det här fallet. Hur det blir i framtiden kan jag inte säga något om, säger Ingrid Lundgren Grankvist.

Rektorn Ingrid Lundgren Grankvist berättar att vuxenutbildningen utreder händelsen skyndsamt.

– Vi har vår egen utredning, vi har ingenting med polisanmälan att göra. Jag kan bara konstatera att skolan ser allvarligt på alla former av trakasserier, säger hon.

Lundgren Grankvist poängterar emellertid att hon inte ser Kust som ett oseriöst företag.

– Det är enskilda personer som kan bete sig illa. Och det är tragiskt och tråkigt för dem som råkar ut för det, säger hon. Samtidigt konstaterar Ingrid Lundgren Grankvist att det är bra att Metoo-rörelsen drog igång förra året.

– Om det inte varit för Metoo är det inte säkert att det här kommit fram. Man måste arbeta med värdegrunden på arbetsplatser hela tiden, säger Ingrid Lundgren Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Enberg/Piteå-Tidningen