Som bekant drar myndigheterna i Luleå igång en aktion för att minska buset och öka tryggheten på Porsön och Björkskatan.
Men medan Björkskatan fått sitt centrum renoverat och ombyggt på senare år så ståtar Porsöns centrum med en i stort sett oförändrad status sedan det byggdes i mitten av 70-talet.
I måndagens Kuriren efterlyser Porsöbor att stadsdelen och dess centrum ska förskönas som en del av kampen mot kriminalitet och otrygghet i området.
Men så blir det inte de närmaste åren.
– Nej, det finns inga pengar i vår budget för den saken just nu, säger Lenita Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Budgeten gäller till och med 2019.
Kommunen har tidigare haft en plan för att i tur och ordning rusta upp sina stadsdelscentra. Redan 2014 var miljön i Porsöns centrum aktuell. Då stod området på tur att rustas upp i likhet med det som skett i Björkskatans och Hertsöns centrum.
Läs mer: "Skräpigt och sunkigt"
Men planen skrotades.
– Kommunen har i stället börjat arbeta med utvecklingsplaner för hela områden, förklarar Lenita Ericson.
I dag jobbar kommunen med tre utvecklingsplaner, för centrum, Hertsön och Råneå. När Porsön blir aktuell för en plan kan inte Ericson säga.
– Men alla stadsdelar ska ha en utvecklingsplan, säger hon.
Lenita Ericson tror att skärgården står näst på tur för att få en utvecklingsplan. Men hon håller med om att Porsöns centrum är eftersatt.
– Vi får se, kan vi ha arbeta med tre utvecklingsplaner samtidigt så kan det ju även finnas plats för Porsön. Men jag vet inte, det är egentligen inte en fråga för mig utan för samhällsutvecklingskontoret, säger hon.
Emma Aludden på samhällsutvecklingskontoret samordnar myndigheternas arbete med Porsön.
– Vi har två arbetsgrupper varav den ena ska jobba med den fysiska miljön. Och det gäller i första hand Porsö centrum, säger hon.
Centrum delas av flera fastighetsägare (kommunen, Lulebo, landstinget och kyrkan) vilket försvårar insatserna. Men enligt Emma Aludden är nu alla fastighetsägarna ense om att
– Vi ska mötas och gå igenom vad som kan göras nu fram till dess man kan ett större grepp på området, säger hon.
När "ett större grepp" kan tas är dock oklart.
Ett möte mellan fastighetsägarna planeras och kan hållas redan denna vecka. Samtidigt är man även överens om att man gärna ser att de boende på Porsön nu är aktiva med att lämna in felanmälningar på trasigt, skräpig och sabbat i området.
Kommunen ska samordna alla felanmälningar oavsett fastighetsägare.
– Vi är överens om att felanmälningar från Porsön hamnar högst upp på listan och att det ska vara snabba åtgärder. Vi kommer att jobba tillsammans med detta, säger Emma Aludden.