Skådespelerskans identitet kapad

Kulturpersonligheten Maj-Doris Rimpi, mest känd som Elle Marja från Sameblod, äger ingen dator, smartphone eller ens en fast uppkoppling. Ändå figurerar hon flitigt i olika sociala medier. Nu har Rimpi polisanmält bedragaren som stulit hennes identitet.

Identitetskapning. Ett nättroll har skapat falska profiler på sociala medier och utgett sig för att vara Maj-Doris Rimpi.

Identitetskapning. Ett nättroll har skapat falska profiler på sociala medier och utgett sig för att vara Maj-Doris Rimpi.

Foto: Montage

Porjus2017-07-14 05:00

Maj-Doris Rimpi bor i barndomshemmet i Parenjarka utanför Porjus som hon återvände till för att ta hand om sina föräldrar och deras renar.

– De senaste sju åren så har jag återvänt till mitt tidigare liv, när jag var skådespelerska främst inom teatern, säger hon.

I och med återintåget med många roller i olika kort- och långfilmer så verkar inte bara intresset för henne hos publiken ha vaknat. Ett likande uppvaknade har skett hos nättrollen. För ett antal år sen var det någon som använde Maj-Doris Rimpis namn till att skriva på lokaltidningarnas kommentatorsfält.

– Bedragaren insinuerade att jag skulle vilja se gruvarbetare döda, så är verkligen inte fallet, säger hon.

Vid den tiden stängde Norrbottens Medias lokaltidningar sina kommentarsfält och kommentarerna upphörde.

Men under det senaste året har ytterligare falska profiler skapats. Bedragaren har bland annat startat en Facebookprofil, samt både ett Instagram- och Twitterkonto i Maj-Doris Rimpis namn.

Maj-Doris Rimpi tycker att det är förskräckligt att någon skriver skriva politiska saker och utger sig för att vara hon. Hon har själv anmält händelsen till polisen. Där har hennes ärende blivit nedlagt trots att två av hennes vänner har lyckats hitta personen som ligger bakom de falska profilerna.

– Jag har polisanmält händelsen igen, jag bryr mig inte om personen blir fälld eller inte - bara att det här upphör, säger hon.

Hennes två vänner har varit i kontakt med Facebook för att de ska ta bort den falska profilen. Svaret de fått är ett standardmeddelande där Facebooks support menar att personen som har skapat profilen inte har gjort något brottsligt. En ny anmälan för att ta bort profilen har gjorts och i det senaste meddelandet som en av Maj-Doris Rimpis vänner skrivit till Facebook står det: "Intressant ur synvinkeln att "native-americans" och andra med icke-västerländska namn har svårt att starta FB-konton (Facebookkonton reds. anmn.). Jag känner en amerikansk kvinnlig professor som flera gånger stängts ute från sitt FB-konto, då FB hävdat att det är fake."

Maj-Doris Rimpi känner att hon har fått ta del av den smutsiga sidan av internet och hur illa det kan användas.

– Det är fruktansvärt att folk kan bete sig på det sättet, att tjejer och killar som är lite överviktiga ska behöva utsättas för mobbning och aldrig kunna komma ifrån det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om