Moderaternas starka kvinna i Porjus, Birgit Meyer Thunborg, har följt hela den stormiga resa som serverhallen, som i dagarna lagts ut till försäljning på exekutiv aktion, i Porjus haft genom åren. Industrihuset inrymde i ett tidigt skede en fabrik för solceller.
Tanken på hur det hade sett ut med en likartad verksamhet i dag har slagit Birgit Meyer Thunborg.
– I dag är det brist på solceller, många, många kunder väntar på leveranser och montering. Då var det lite andra tider och ett annat klimat men det satsades, det fanns förhoppningar, minns Birgit Meyer Thunborg.
Första försöket gjordes redan 2001 då Sun Peak startades i Porjus med 16 anställda och Vattenfall som delägare på 20 procent. Det höll dessvärre inte så länge och under hösten 2006 tog n67 Solar, med dansk chef, plats i lokalerna och fick senare namnet Latitude Solar som försattes i konkurs under 2012. Det var slutet på solcellseran i Porjus.
2014 började haussen kring serverhallar dra igång på allvar.
– Det låg i tiden men det blev också starten på en rad av projekt som slutade med att industrifastigheten såldes. Detta betydde i sin tur att två mindre företag kastades ut. Företag som skulle genomföra en generationsväxling men som istället försvann efter allt krångel med lokalerna. Det är ett dåligt exempel på hur lokalt företagande sköts. Men kommunen har alltid haft större tilltro till företagare som kommer utifrån och vill etablera sig, än de lokala krafterna.
De erbjöds en helt egen, nybyggd lokal att flytta till?
– Ja, det stämmer men de hade kollat med de närmaste grannarna till bygget som bestämt skulle överklaga om det blev aktuellt. Då ville de inte ta erbjudandet.
Företagarna anlitade advokat och köptes så småningom ut.
2015 lanserades möjligheten att industrihuset kunde bli serverhall och i maj 2018 köpte Luxenburgbaserade Etix Everywhere fastigheten för 5 miljoner av kommunen. Det pratades om 7-15 arbetstillfällen.
Men. Inte mycket hände förrän i maj 2021 då tyska Go2Realestate avslöjade planen på en miljardinvestering med tre serverhallar. Svenska dotterbolaget AS67 skulle drifta anläggningen. Av detta blev intet.
– Det är så tråkigt att det var ett luftslott. Vi kan bara hoppas att någon kan köpa fastigheten. Kanske någon med anknytning till etableringarna i Gällivare. Tomma lokaler är inte roligt alls, konstaterar Birgit Meyer Thunborg.