Byråkrati riskerar knäcka flygföretag

Fjällflygföretagen i norra Sverige knäar under en ökande administration från EU. Nya regler har krånglat till och fördyrat.

Fiskflyg har sin bas i Porjus. Företaget är ett av de flygföretag i norr som plågas av högt byråkratiskt tryck.

Fiskflyg har sin bas i Porjus. Företaget är ett av de flygföretag i norr som plågas av högt byråkratiskt tryck.

Foto: Emma Eriksson

Porjus2020-01-04 05:00

– Hela branschen upplever ett byråkratiskt tryck som är oproportionerligt, säger Per Grahn, delägare av Rotor service Norden. 

Bolaget skapades av Fiskflyg och Heli i Arjeplog just för att hantera flygtillståndsfrågor.

Problemen började 2014 när EU:s organ för flygsäkerhet och regelutveckling EASA:s regelverk infördes i Sverige. Alla nationella undantag försvann över en natt. 

För enmotoriga helikoptrar som opererar i glesbygd innebär det att undantag måste utarbetas av den enskilde operatören. Exempelvis för landning i terräng, transporter av farligt gods och dokumentationskrav av vikt, balans, och färdplanering.

Transportstyrelsen utför tillsyn och ser till att direktiven efterlevs.

– Transportstyrelsen väljer att tolka reglerna så snävt som möjligt. Det finns exempel på länder, exempelvis Schweiz, som löst vissa av problemen behjälpligt genom att myndigheterna tagit fram ett eget underlag för att operera i glesbygd, säger Pär-Ragnar Viklund, flygchef vid Arctic Air, som har bas i Vuoggatjålme.

I april 2019 lade Jämtlandsflyg ned verksamheten efter 65 år på grund av tungrodd administration.

– Utvecklingen i dag är att flygbolag läggs ned eller slås ihop. I dag finns det inget företag med eget flygtillstånd i Västerbotten, ett i Jämtland och fyra i Norrbotten, säger Viklund.

Rotor service känner av utvecklingen i högsta grad. Företaget har sin verksamhet till stor del i Jokkmokks och Gällivares fjällvärld, och har tvingats anställa extra personal för att hantera pålagor och rapportering kring regelverket.

– Det ställs samma krav på ledningssystem hos små företag som hos de stora flygbolagen. Vi har sju ledningsbefattningar i tillägg till vd som en direkt konsekvens av all byråkrati. Vi har fler på kontoret än i flygverksamheten. Ytterligare ett problem blir då kompetensförsörjningen, säger Per Grahn.

Kallaxflyg skriver under på problemen.

– Administrationen har ökat enormt. I slutändan är det tyvärr kunden som drabbas eftersom vi tvingas höja priserna, säger Sven Stenvall, vd vid Kallaxflyg.

Frustrationen i branschen är stor. 

– Det går inte att diskutera frågan med Transportstyrelsen. Men det finns ett starkt nationellt intresse. Vi försöker trycka på via näringsdepartementet för att skapa nationella undantag och minska administrationen, säger Pär-Ragnar Viklund.

Transportstyrelsens svar finns i en annan artikel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!