Pompeo reser till Saudiarabien

USA tycks allt mer övertygat om att det är Iran som ligger bakom helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar och har skickat utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien. Tyskland och Storbritannien manar till besinning och vill ha ett "kollektivt svar" på attackerna.

17 september 2019 09:20

USA:s vicepresident Mike Pence meddelar att USA för närvarande värderar olika bevis kopplade till attackerna i lördags mot sauidiska oljeanläggningar. Han förklarade samtidigt att USA är redo att försvara sina och sina allierades intressen i Mellanöstern samt att utrikesminister Mike Pompeo under dagen reser till Saudiarabien

Som presidenten uttryckte det; vi vill inte ha krig mot någon men USA är berett, fortsatte Pence som talade vid den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation i Washington DC på tisdagen.

Iran tillbakavisar anklagelser

Dagen före hade USA:s president Donald Trump twittrat att USA är "laddat och klart" att reagera på attackerna. Trump har dock inte slagit fast att han anser Iran vara skyldigt, även om det enligt honom "sannerligen ser ut" så.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vädjade på tisdagen till omvärlden att utforma ett "kollektivt svar" på drönarattackerna.

De båda ledarna höll en telefonöverläggning och kom då enligt Johnsons kansli överens om att de måste "arbeta tillsammans med internationella partners för att forma ett kollektivt svar på attackerna".

Iran har hittills tillbakavisat alla påståenden om att landet ligger bakom attackerna.

Hälften av produktionen

Det var i lördags som drönare attackerade oljeanläggningarna. Angreppen bedöms ha drabbat ungefär hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

De jemenitiska Iranstödda Huthirebellerna har sagt att man ligger bakom attackerna, men flera experter har bedömt, bland annat med hänvisning till avskjutningsplatsen, att det knappast kan ha varit rebellgruppen som genomförde angreppen.

Huthirebellerna strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget.

Fakta: Saudi Aramco

Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel i den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.

Källor: Reuters, al-Jazira

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters