Norrbottens Media har berättat om timmerbilen som gick av vägen tidigt på tisdagsmorgonen i Bondersbyn och hur timmerlast välte strax utanför huset där bland andra Leif Bergqvist, Mona Nevanperä och dottern Freja Bergqvist, nio år, bor.
Stockar träffade huset, träd kördes ned, elstolpar vältes och postlådor mejades ned.
Leif Bergqvist vaknade av smällen i väggen, där han låg på andra sidan och sov:
– Det är hemskt! Måste det hända ett dödsfall innan det händer något?!
Kommunalrådet Tommy Nilsson är uppvuxen i Bondersbyn, där han också bor och äger ett flerfamiljshus.
– Det har hänt olyckor tidigare. I mitten eller slutet av 1980-talet stjälpte ett timmerlass som brakade in mot butiken där Kalix Ost nu finns, säger Tommy Nilsson som tillägger:
– Många struntar i hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen, det går ofta 70 till 80 kilometer i timmen genom byn. Det är nog försynen att det inte hänt fler olyckor.
Tommy Nilsson säger ”så länge jag kan minnas” som svar på hur länge bybor agerat för att få ned hastigheten genom byn – vilket de faktiskt också fått:
Det är 50 kilometer i timmen just där stor del av bostadsbebyggelsen finns.
– Vi behöver en gång- och cykelväg från där Bondersbyn börjar och fram till bron. Hastigheten behöver sänkas ytterligare och den tunga trafiken behöver styras över Töre och E4:an. Den vägen är sex kilometer längre jämfört med att köra genom Bondersbyn, säger Tommy Nilsson.
Bara längs den första sträckan i byn finns tolv, tretton barn och många av dem går i skolan och har skolskjuts in till centrum.
– Det känns inte alls bra att det är så här, barnen ska ha en säker skolväg, säger Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden.
Driva frågan om sänkt hastighet eller frågan om att få bort den tunga trafiken?
– Vi ska driva båda frågorna, säger Sven Nordlund.
Tommy Nilsson och Sven Nordlund säger att de ska ta frågorna med Trafikverket.
Ett stenkast från vägen och uppför en backe från den omfattande tunga trafiken finns Tallbackkottarnas förskola.
När Norrbottens Media hälsar på i förskolan äter de lunch.
Personalen berättar att de ser – och hör – att många kör allt för fort längs vägen genom byn och de säger att det gäller både den tunga trafiken men också personbilar.
Marianne Isaksson bor i närheten och hon säger att det är flera år sedan föräldrar agerade och ville, bland annat, få sätta upp skyltar om "lekande barn" vid vägen.
– Det blev avslag på det, säger Marianne Isaksson.
Personalen säger att förskolan, på grund av trafiksituationen, har vissa rutiner.
– Vi följer alltid fritidsbarnen till och från bussen, säger Helena Martén Sandberg.
– När vi går på utflykt och ska passera vägen så nöjer vi inte oss med att bara titta åt båda hållen innan vi passerar, vi lyssnar också på grund av att många kommer i hög fart efter kurvan, säger Elin Nilsson.
– Om en personal ska ned till vägen med soporna så kan bara ett par barn följa med, säger Maria Sandin Åström.
Norrbottens Media har sökt Trafikverket som återkommer i frågan.