På torsdagen var sista dagen att lämna in sina yttranden över Indelningskommitténs förslag till att dela in Sverige i sex nya stora län, eller regioner.
I Norrbotten har Luleå, Piteå, Kalix, Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur ställt sig positiva till att Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland bildare en ny stor region. Gemensamt för de sex kommunerna är att Socialdemokraterna är i majoritet i kommunfullmäktige.
Däremot har Gällivare, Jokkmokk, Boden, Överkalix och Övertorneå sagt nej. I de kommunerna har inte heller S egen majoritet.
Kiruna och Haparanda säger varken ja eller nej och i Pajala säger man ja till en del.
I Norrbotten har vidare länsstyrelsen, med landshövdingen i spetsen, sagt nej till förslaget.
Majoriteten i landstinget är däremot som bekant positiva till en storregion. Landstingsrådet Maria Stenberg, som också är ordförande i styrgruppen för de fyra nordligaste landstingen, är inte heller förvånad över de olika yttranden som länets kommuner skickat in.
– Det visar väl bara på frågans komplexitet. Men i SKL, Sveriges kommuner och landsting, så finns det ett brett politiskt stöd för att vi behöver omorganisera Sverige och se till att landstingen blir mer jämställda, säger Maria Stenberg.
Hon förklarar att frågan för henne är en förvaltningspolitisk fråga. Helt enkelt hur man organiserar landstingets administrativa gränser.
Ute bland folk på gatan finns det många som är skeptiska till att Norrbotten ska ingå i en storregion. Norrbottens sjukvårdsparti har även startat en namninsamling för en folkomröstning i frågan.
Hur ska man få mannen och kvinnan på gatan att bli mer positivt inställda till en storregion?
– I grund och botten handlar det om att ett nytt landsting ska leverera välfärd och sjukvård och att människorna känner sig trygga med det. Helt enkelt att vi ska bli starkare tillsammans, svarar Maria Stenberg.
Själv menar hon att det är viktigt att göra norra Sverige starkare.
– Vi är fyra små landsting som måste bli starkare. Vi behöver prata med en röst, det är så man gör i resten av Sverige, säger hon.
Vidare påpekar hon att landstinget i Norrbotten inte kommer att klara sitt uppdrag om man inte gör någonting.
– Vi har stora bekymmer med kompetensförsörjning. En stor fördel om vi skulle bli sex arbetsgivare är att vi då skulle kunna komma överens om ett tak för vad man ska betala bemanningsföretagen, påpekar hon.
Nu ska civilministern Ardalan Shekarabi ta del av alla yttranden. Om det går enligt Indelningskommitténs förslag kan de nya länen bli verklighet 1 januari 2019.