Sverigemötet på fredag och lördag i Karlstad är första tillfället för partiledningen att möta partifolket på bred front sedan raset i opinionen startade. Nedgången har pågått en längre tid men tog ordentlig fart efter beskeden i januari om att M vill lägga en gemensam Alliansbudget redan nu samt bryta isoleringen av Sverigedemokraterna.
I den senaste mätningen som kom under onsdagen är SD nu större än Moderaterna, vilket kanske inte var avsikten med beskedet.
Någon tydlig kritik mot själva beskedet framkommer inte i länsförbunden när TT ringer runt till dem. Däremot är det genomgående att det skapat osäkerhet i partileden.
– En del säger att det inte var en dag för sent medan andra uttrycker oro och osäkerhet kring vad det innebär konkret, säger Saila Quicklund, ordförande i Jämtland.
Erik Bengtzboe, ordförande i Södermanland, säger att beskedet var nödvändigt.
– Samtidigt blottlägger beskedet det faktum att vi inte har kommit så långt med vår politikutveckling som vi behöver göra, säger han.
– Jag tror att vi är många som hoppas på att de har en bra plan och en bra insikt i detta, men att de kanske inte har förmedlat den till oss andra, säger Bengtzboe om partiledningen.
Besvikelsen över opinionsraset är också tydligt i distrikten.
– Det är klart att alla tycker att det är jättetråkigt. Men förvånansvärt nog är det inte någon kris- eller panikkänsla, säger Michael Svensson, ordförande i Halland.
Många vill dock inte medge att opinionsraset skulle vara kopplat till beskedet om SD.
– Jag tror snarare att det beror på att vi inte lyckats föra ut vår politik generellt, säger ordförande i Skåne Lars-Ingvar Ljungman.
Andra är kritiska till det som faktiskt förts ut.
– Det kommer många utspel och förslag som känns tagna ur luften och inte hänger ihop. Nu måste vi släppa spelteorierna och diskutera samhällsproblemen och presentera politik för dem, säger ordförande på Gotland Jesper Skalberg Karlsson.
– Det är litet för mycket plakatpolitik, säger Gottlieb Granberg, ordförande i Jönköping.
Saila Quicklund i Jämtland håller humöret uppe med att konstatera att det kunde ju vara värre.
– Det vore värre om vi hade presenterat all politik. Nu har vi de fem arbetsgrupperna framför oss som ska presentera ny politik till stämman i höst, säger hon.
Även i Västra Götaland försöker man ta det lugnt.
– Den här desperationen som har spridit sig här och var har jag inte märkt så mycket av. Jag känner inte den där nervositeten som jag läser mig till i Svenska Dagbladet, säger Johnny Magnusson, ordförande i Västra Götaland.
Byta partiledare är uteslutet, anser han.
– Det är ingen som är så korkad att de försöker. Bara ledtiden att leverera en ny partiledare gör att det är fullständigt vansinnigt att sätta i gång något sådant, säger han.
Tidningen Dagens Samhälle redovisar några lokala företrädare på mindre orter som kräver Kinberg Batras avgång. (TT)