Äldre i duschrum – frågor för fullmäktige

Platsbrist på äldreboenden, Luleboaffären och Musikens makt – det fanns en del frågor som vållade debatt på ett annars fridfullt fullmäktige.

Förebild?. Thomas Olofsson (L) är upprörd över att äldre placerats i duschrum på ett boende i Luleå.  Kommunen är ingen bra förebild menade han.

Förebild?. Thomas Olofsson (L) är upprörd över att äldre placerats i duschrum på ett boende i Luleå. Kommunen är ingen bra förebild menade han.

Foto: Carolina Makkula

Politik2016-04-25 18:28

Det råder platsbrist på Luleås äldreboenden och som Kuriren kunde avslöja har det inneburit att sjuka åldringar placerats i duschrum. Det inträffade på korttidsboendet Fyren.

Thomas Olofsson (L) undrar om detta är etiskt försvarbart och något som Luleå kommun ser som en förebild för övriga Sverige. Det gjorde han i en snabbinterpellation i fullmäktige, frågorna ställdes till socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S).

Hon svarade nej på båda frågorna. Eriksson berättade dessutom att det inte längre finns någon som är placerad i ett duschrum. Hon bekräftade också att hon var informerad i förväg om denna lösning men att initiativet kom från annat håll.

– Tänk om ett privat vårdföretag hade gjort detta, då hade socialdemokrater och vänsterpartister gått bananas. Nu händer det i Luleå kommun och ingen reagerar, jag tycker att det är en skandal, sa Thomas Olofsson.

Erland Nilsson (LPO) påpekade vad platsbristen beror på.

– Man stängde Klockarängens korttidsboende för fort. Detta är inte värdigt, sa han.

Margareta Bladfors Eriksson utesluter inte nu att Luleå återtar en del av de nedlagda korttidsplatserna, det blir dock inte i Råneå i så fall.

– Kanske i centrum. Men jag kan inte säga i dag hur många korttidsplatser vi behöver, sa hon.

Både Eriksson och kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) talade om Luleås äldreplan som ska ge Luleås äldre möjligheter att bo kvar i sina hem, med hjälp av hemtjänst.

– Det finns snart trygga bostäder i alla stadsdelar. Här ligger Luleå långt framme, sa Stålnacke och avser trygghetsboenden.

Thomas Olofsson var inte lika övertygad.

– På papperet verkar det helt fantastiskt men hur är det i verkligheten. Det behövs mer konkurrens, valfrihet och resurser, sa han.

Frågan om Lulebos affär med Rikshem dök åter upp. Magnus Larsson, den revisor från KPMG, som granskat affären, hade kallats till Norrbotten för att förklara sin rapport.

Detta då revisorernas ordförande Lars Lassinantti menade att rapporten tolkats på olika sätt och att den behövde förklaras och förtydligas.

Larsson menade att affären i stort har skötts enligt regelboken men anmärkte på att en advokatbyrå betalats 2,9 miljoner kronor i arvode utan upphandling.

-- Där gjordes en felbedömning, sa Larsson.

Han kritiserade även Lulebos styrelse för bristande information till sina medarbetare.

Någon debatt tilläts inte men väl frågor. Magnus Larsson svarade på frågor om han utsatts för påtryckningar av kommunledningen och Lulebos styrelse men det förnekade han.

Men två frågor plockades bort och det blev Lassinantti som fick svara på varför.

- Vi tar till oss goda råd. Men vi faller inte undan för påtryckningar, sa han.

Musikens makt har fått ett anslag på 900 000 kronor men årets musikfestival i augusti kommer att kosta 1,65 miljoner kronor. Musikens makt fick sina pengar men inte utan protester från delar av oppositionen.

– Det är en fördubbling av den summa som beviljades i höstas. Det räcker med det, inga ytterligare medel ska beviljas, sa Anders Josefsson (M).

Men andra påpekade att festivalen blivit dyrare och inte kostar mer än förra året. Och att den blivit en attraktion som lockar besökare från andra håll i landet.

– Kapar vi halva festivalen kommer vi inte ha den här festivalen så länge till, sa Bertil Bartholdsson (V).

Musikens makt skapades för att stävja det ungdomsfylleri som blivit vanligt helgen före skolstarten. Det har den också lyckats med enligt samstämmiga uppgifter från kommunen och polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om