Karin Markaberg är chef på utredningssektionen i Norrbotten och ansvarar för utredningar om bedrägeri, brott mot barn, brott i nära relationer samt prostitution och människohandel.
– På senare år har vi ökat vår fokus på dessa brott. Det är ett krav från regeringen att vi ska bli bättre på att utreda framför allt människohandel.
Hon pekar på svårigheterna att leda brotten i bevis. Personer som är utsatt för prostitution eller människohandel lever ofta i en beroendeställning eller med en hotbild mot egen person eller familj som gör att de inte gärna vill tala med polisen.
Karin Markaberg är inte förvånad över resultatet av kartläggningen som visar att minst 54 personer var utsatta för prostitution i Norrbotten under våren 2017.
– Siffran kan tyckas vara hög, men det handlar om en förväntad bild. Vi vet från tidigare utredningar och vår egen underrättelsebild visar att det i många fall handlar om människor som reser in och ut i länet, vilket gör att det sällan är samma personer i annonserna på Internet.
Handlar det om en organiserad verksamhet?
– Väldigt många i människohandel- och prostitutionsärenden är organiserade. Det gäller inte alla. Det finns lokala förmågor, men väldigt mycket av människohandeln i Sverige är organiserad för att det finns pengar att tjäna på en marknad där det finns kunder överallt, även här i Norrbotten.
Den 13-14 december genomförde polisen i samarbete med Noa:s människohandelsgrupp en sexrazzia i Umeå. Förkortningen står för Nationella operativa avdelningen.
Insatsen resulterade i 17 anmälan av brott mot sexköpslagen, ett fall av misstänkt våldtäkt respektive misstänkt koppleri. Samtliga brottsmisstänkta är män och svenska medborgare.
Efter att ha gått igenom beslagtagna mobiler upprättades ytterligare 15 anmälningar om sexbrott.
– Det var en lyckad insats som gav ett bra genomslag lokalt, säger Karin Markaberg. Tanken är att alla polisområden ska få ta del av Noa:s operativa stöd. I Norrbotten har vi planerat för genomföra en liknande aktion under våren, men det blev tyvärr uppskjutet. Jag tror att om vi hade genomfört insatsen i Luleå skulle utfallet ha blivit detsamma som i Umeå. Även utan Noa:s stöd kommer vi att jobba aktivt mot brottsligheten framöver.
Vad vet polisen om förövarna?
– I de allra flesta fall handlar det om en rätt vanlig man. I många fall är han gift eller sambo. Myten om att det är stackars ensamma män som inte kan hitta något annat sätt är inte sann. Det är högst normalt fungerande män som på något sätt finner ett nöje i att kunna betala. Det handlar inte alltid om sex utan om makt. Där ligger vårt stora bekymmer. Vad är det för människosyn som vi för vidare till våra barn om vi har personer i vår närhet som begår sådana här brott? Det är att utnyttja de redan väldigt utsatta!