Polis varnar för farlig "ungdomstrend"

Tonåringar förvandlar vanlig deodorant till droger. "Vi är oroliga för de som håller på med det här", säger polisen Mathias Strandberg till Piteå-tidningen.

16 september 2019 18:54

För en tid sedan larmade handlare i Piteå om att ungdomar inhandlade muskotnöt för att använda som droger. Det slutade med att flera affärer valde att ha kryddan i kassan. Nu har ett nytt problem uppstått, skriver Piteå-tidningen.

Det handlar om vanlig deodorant i sprayflaskor, där gasen inandas och blir ett rusningsmedel. De tomma flaskorna som hittas runtom staden talar ett tydligt språk.

– Vi har fått hjälp av allmänheten, många har ringt in och tipsat. Vi har också beslagtagit oroväckande många tömda burkar på ett och samma ställe, och det var upp till tolv burkar. Där vi har kunna fastställa att det skett på Backenområdet, Munksund, Öjebyn och på Grisberget, säger områdespolisen Emma Svensson till PT och fortsätter:

– När vi patrullerar hittar vi sprejburkar bakom hus och i gränder, där man troligtvis försökt att gömma dem.  En person ringde och berättade att han vid ett tillfälle sett en synbart berusad yngling ramla ur en epatraktor. Om det finns fordon på platsen där de håller till är det inte bra. Ingen vet hur länge ett rus håller i sig.

Enligt polisen Mathias Strandberg vet man att det ibland förekommer dödsfall till följd av så kallad "boffning" i Sverige. Polisen vill därför ut och prata med ungdomar i skolor om riskerna.

– När man börjar med att sniffa eller boffa kan det betyda att det finns andra underliggande problem. Vi är oroliga för de som håller på med det här, säger Mathias Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Folkesson