Hon vann länsfinalen

I fjol tävlade hon för Umeå i riksfinalen av Poetry slam. I år vann Josefin Karlsson från Älvsbyn länsfinalen i Norrbotten och åker ner till SM i Uppsala i sommar tillsammans med tre andra poeter från länet.

Vinnare. Poetry slam är en tävlingsform där poeter försöker fånga publik och jury när de läser sina dikter högt. I Norrbotten stod Josefin Karlsson från Älvsbyn som segrare i år och kommer tävla vidare i Uppsala senare i sommar.

Vinnare. Poetry slam är en tävlingsform där poeter försöker fånga publik och jury när de läser sina dikter högt. I Norrbotten stod Josefin Karlsson från Älvsbyn som segrare i år och kommer tävla vidare i Uppsala senare i sommar.

Foto: Privat

Poesi2016-06-18 06:00

1 Hur skulle du beskriva dig som poet och ditt uttryckssätt på scen?

– Jag har inte hållit på i mer än tre år ungefär men börjar väl märka att jag vill framföra någon form av politiska budskap som gärna kan sammanflätas med egna erfarenheter. Jag försöker koppla mitt eget liv till det som kanske är mer allmängiltigt för att kunna finnas till för fler människor.

2 För oss som inte sett eller hört dig på scen, hur är dina uttryck?

– Jag har fått höra att jag har ganska så mycket melodi i det jag skriver. Jag gillar att ta in rim, allitterationer och ord som låter ganska lika när de kommer i följd. Det tycker jag kan bli snyggt.

3 länsfinalen förra helgen framförde du bland annat en dikt som handlade om naturresurser och nedlagda skolor. Kan du ge exempel på uttryck från den?

– Det är nog mitt skrivande generellt som kretsar kring samhällsfrågor, men just den där du refererar till heter ”Republik Norrland” och är ett slags svar på att jag upplever att det finns en stor okunskap och många förutfattade meningar om Norrland i södra Sverige. Jag känner att det finns kvar en kolonialistisk och generaliserande syn på norra Sverige som jag vill motarbeta. Norrland är trots allt mer än halva Sverige.

4 Har det funnits männsikor omkring dig under din uppväxt som, likt du gör nu, framfört tankar på scen?

– Jag har vuxit upp med min mamma. Vi var en liten kompakt familj och hon har hållit på med musik så jag har också spelat en del. Det har väl alltid varit ett ganska öppet och uppmuntrande klimat för att tycka om att hålla på med olika kulturella uttryck.

5 Om man tänker på att du nu faktiskt tävlar i uttryck, hur ser du på det?

– Jag brukar inte vara nervös på något vis när jag ska prata inför folk eller spela och sjunga. Men med det här uttrycket händer något med mig. Jag blir jättenervös varje gång. Det släpper aldrig. Och det är därför jag fortsatt, för jag tänker att nervositeten är en indikator på att det är något viktigt som sker. Att man gör något som betyder mycket för en. Sedan är det förstås speciellt att bli bedömd inom det här, för det är som om den här scenen fångar upp många av de strömningar som sker i övrigt i samhället. Jag märkte det i fjol på SM att det var många som skrev politiska texter.

6 Vilka frågor dök då upp på scen?

– Mycket antirasism, vilket jag tycker är skitbra. Till exempel gick det jättebra för laget Stockholms förenade förorter som vann lagtävlingen och hade flera representanter på pallen individuellt också. Det var roligt och kändes viktigt.

7 Vilka frågor tror du dyker upp i år?

– Jag tror att det kommer att lyftas flera olika saker, så att det sammantaget ger en bra intersektionell helhet, alltså att man kan lyfta flera frågor samtidigt vilket jag tycker är jätteviktigt. Ska man jobba mot ett mer jämställt och rättvist samhälle måste man göra det. Om man tar mig som exempel så är jag ju kvinna vilket ger vissa svårigheter medan jag även tolkas som vit fast jag är halvkurd då min far är kurd. Det yttre ger mig privilegier på vissa fronter medan det ger svårigheter på andra.

8 Om vi tar det rent ytliga, tror du då det finns en fördel i att du kommer från Norrbotten i en rikstävling som poetry slam?

– Nja, många tycker ju att vi norrbottningar och de dialekter vi har är förtroendeingivande och trevliga att lyssna på, så det kan kanske vara ett plus. Men sedan kan det väl vara så att vi är som en annan del av Sverige så att mina gemen­samma nämnare är mer med folk här uppe än de som kommer utgöra merparten av dem som är på riks-SM. Så, det går nog på ett ut.

Ur ”Republik Norrland”

Ni parodierar oss på TV

Låter Lennart Jähkel bre på på nån ”Norrländska”

Som om det på 100x30 mil

bara skulle finnas en enda dialekt

Och ibland känns det som om ni tror att vi alla är släkt

Men det är ju inte direkt

så det är

Även om nu min mamma

är tremenning med mitt ex’s fasters kusin Pär

Vi framställs som bistra och tysta

Dystra människor som knappt säger ett knyst

förutom ett ”schjup” då och då

Nå,

men hur fan ska man kunna rimma på det

om man är norrbottnisk poet?

Utdrag ur Josefin Karlssons dikt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!