"Jag vill se att Norrbotten växer med invandring"

Frank Dallal Hedström, Yalla yalla integration och Dallal bygg, gästar det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.
Frank Dallal Hedström, Yalla yalla integration och Dallal bygg, gästar det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.

Som 16-åring flydde han från kriget i Syrien till Sverige. Idag driver han två företag, som båda syftar till att främja mångfald inom företagandet i Norrbotten. Det senaste avsnittet av Snacka om affärer gästas av Frank Dallal Hedström som berättar om sin resa, både som ensamkommande flykting genom Europa, men också resan från UF-företagare till vd.

Poddradio 10 juni 2021 08:45

Nyligen presenterades årets 103-lista av Företagarna i samarbete med Almi. Listan visar Sveriges 103 bästa idéer från företagare under 35 år, och där finns 21-årige Frank Dallal Hedström med.
– Det var en väldig överraskning. Jag visst inget om det och såg att folk taggade mig och sa grattis. Då tänkte jag: oj! Det var väldigt kul. Det känns bra och jag blir glad att det jag gör uppmärksammas, berättar han i det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.

Hösten 2020 startade Frank Dallal Hedström sitt andra företag Dallal bygg, ett Luleåbaserat bygg- och anläggningsföretag som jobbar för att få in hantverkare med olika etniciteter i branschen. Han driver sedan tidigare också Yalla yalla integration AB – ett företag han vill ska vara en bro mellan nyanlända och arbetsmarknaden i Sverige. En bro han själv önskar att han haft då han kom till Sverige som flykting 2015.

– Jag har själv kommit som ensamkommande, så jag såg vilka brister och utmaningar vi har för att uppnå en hållbar integration. Därför tänkte jag att jag vill påverka. Jag siktar alltid högt, jag ville starta något stort och påverka, säger han och fortsätter:

– Det tog fem år för mig att nå en bra, hållbar integration. Men jag vet att det kan gå mycket fortare. Hade jag fått det stödet från ett företag, en myndighet eller person, då hade det gått ännu fortare.

Vad menar du med en hållbar integration?

– Jag menar att vi får folk som vill komma hit, sen när de kommer hit att de trivs här, vill bo här, skaffa familj, vill jobba och lära sig svenska. Hållbara personer som vill ge tillbaka. Oftast märker vi att man kommer hit, får uppehållstillstånd, och så kanske man åker söderut eller till ett annat land. Vi har inte lyckats få personer att stanna här, de kanske inte känner den här gemenskapen. Vi människor är flockdjur, vi vill tillhöra en grupp eller ett samhälle.

Frank Dallal Hedström föddes i Aleppo i Syrien, och berättar om glada minnen därifrån, med familjen, skolan och kompisar. Men också minnen från kriget, om att fly i en gummibåt över Medelhavet och om att kämpa för sitt liv.

– När jag skulle åka och köpa grönsaker och bröd, så tog militären mig. Jag var bara 15 men såg äldre ut än vad jag var, och de behövde soldater. Så efter några timmar kom min pappa och hämtade mig, och fick betala pengar såklart. Av den anledningen åkte jag iväg till Turkiet, för att slippa militären, för min pappa kunde inte skydda mig längre.

Det blir ett samtal om integration, kulturkrockar och fördomar, om viljan att inspirera andra, och om framtidsplaner och drömmar.

– Jag drömmer om att anställa fler, kunna inspirera fler företag, bilda familj och bli svensk medborgare. Fortsätta med det jag håller på med och se att Norrbotten växer med invandring. Det är vad jag hoppas.

Hur skulle du säga att företagsklimatet i Norrbotten är när det gäller mångfald och inkludering?

– Ska jag vara ärlig? Vi är väldigt dåliga, fast än vi behöver folk här. Vi hör om investeringar som kommer ske närmaste åren i Norrbotten och Västerbotten. Det skrämmer mig att det finns otroligt mycket behov, men hur ska de lösa det? Och så har vi också nyanlända som sitter och rullar tummarna, då har vi lyckats väldigt dåligt med integration.

Har du några tips till företagare, hur kan man vara med och bidra till bättre mångfald och inkludering i sitt företagande?

– Jag tänker att man ska vara mer påläst, veta hur viktigt det är att ha fler personer som kommer från andra kulturer. Företag tjänar mycket på att få nytt blod, nya åsikter, folk som kommer från andra kulturer, nya idéer. Plus att jag tänker: våga satsa. Det kanske kostar de första månaderna, till den här personen kommer in i arbetet, men sen kommer man se otroligt bra resultat. Arbetsmoralen kommer att vara toppen, plus att det finns otroligt mycket fördelar med mångfald, säger Frank Dallal Hedström och fortsätter:

– Det behövs fler företag och myndigheter som engagerar sig mer och tar åt sig, tar det här på allvar. Vi kan inte längre kasta bollen in i framtiden, och kasta problemet framåt. Nu måste vi ta tag i det för nu är vi i den verkligheten att vi behöver folk, vi vill ha de här investeringarna i Norrbotten.

 

Podden finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/episode/2RgA0vcF0bmympUelUZn2f

 

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, och i det här avsnittet tipsar affärschef Annika Holmström om vad ett företag vinner på att arbeta med mångfald:

– Med mångfald höjer du taket. Att blanda män och kvinnor, äldre och yngre, svenskar och nysvenskar skapar dynamik. Då behöver medarbetare aldrig vara rädda för att inte följa normen eller passa in. Det borgar för engagemang och prestation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa