Pizzabagarens glädje

En dom som betyder mycket för andra. Så bedömer Fredrik Bergman, jurist, beskedet att Danyar Mohammed får stanna. "Det är fantastiskt", säger pizzabagaren i Jokkmokk.

14 december 2017 16:18

Danyar Mohammed, 28, är mannen som förändrade tolkningen av lagen för arbetstillstånd, med hjälp av sin jurist.

Det var under onsdagen som beskedet från Migrationsöverdomstolen kom. Beslutet blir vägledande för liknande fall i framtiden. Små misstag från arbetsgivaren kan inte vara orsak till att personer utvisas. Migrationsverkets bedömning ska inte utgå från detaljer, utan en helhetsbedömning, menar domstolen.

– Det kommer att ha betydelse för många andra i framtiden. I dag utvisas ungefär 400 arbetskraftsinvandrare varje månad. Alla som ansöker om förlängning av arbets- uppehållstillstånd kommer att få en mer rättssäker prövning, säger Fredrik Bergman , tillförordnad vd och jurist på stiftelsen Centrum för rättvisa.

Danyar Mohammed bor i Jokkmokk sedan nio år tillbaka.

– Jag älskar Jokkmokk, jag älskar mitt jobb, säger han.

Nu får han stanna, trots att han tjänade för lite under en period.

– Jag har firat och ska fira ännu mer, säger en glad Danyar Mohammed på torsdagen.

Han är kurd från Irak och har arbetat på en pizzeria i Jokkmokk sedan 2013.

Våren 2016 kom Migrationsverket fram till att han skulle utvisas på grund av ett misstag som hans arbetsgivare gjort. Lönen hade inte räknats upp enligt det senaste kollektivavtalet. Han hade fått 460 kronor för lite i lön per månad, under ett år.

Det handlar om ett uppehålls- arbetstillstånd som skulle förlängas. Det var då hans ärende fastande hos Migrationsverket. Där gjordes tolkningen av lagen att lönen måste följa kollektivavtalet för att det ska bli frågan om fortsatt tillstånd.

När Danyar Mohammeds arbetsgivare upptäckte problemet betalade han in den löneökning som han missat att ge. Det hjälpte inte enligt Migrationsverket.

Med hjälp av juristen Fredrik Bergman överklagade Danyar Mohammed beslutet hos migrationsdomstolen. Den gick på verkets linje.

Då gick de vidare och begärde en överprövning hos Migrationsöverdomstolen. Den meddelade prövningstillstånd. På onsdagen kom domen, som går emot både Migrationsverket och migrationsdomstolens beslut.

– Jag har fått uppehållstillstånd i två år. Jag hoppas att jag kan få permanent uppehållstillstånd i framtiden, säger Danyar Mohammed.

Han nådde inte upp till försörjningskravet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Sjöberg