Yogaentusiasten tar över i gamla pingstkyrkan
Yoga ger mig kraft och energi, säger hon då hon entusiastiskt visar runt i det före detta kyrkosalen. Kristina Berglund är lyrisk då vi vandrar runt i hennes nya centrum i tillvaron, Yogahuset i Piteå.
Foto:
Att hon kom in på yoga var egentligen en slump. - Ja, jag hittade en bok om inre skönhet på en bokrea. Ett kapitel handlade om yoga och om hur det kunde göra att man mådde bättre fysiskt och mentalt. Jag visste ingenting om det, men beslutade mig för att pröva på och efter första lektionen var jag såld. Det var ett stort ögonblick i livet. Plötsligt kunde jag andas bättre och jag förstod att det här skulle jag fortsätta med resten av mitt liv. Av en slump var det en lektion i iyengar yoga som hon hamnade på - och det har hon sedan hållit fast vid. Stod på huvudet
Det speciella med iyengar yoga är att man använder sig av hjälpmedel som klossar, yogaband, bänkar, stolar och filtar, vilket gör att metoden lämpar sig särskilt bra för de som är stela och har problem med ryggen - Nu har jag tränat yoga i 20 år och i februari i år besökte jag den skola i Puna utanför Bombay i Indien som iyengar yogas grundare, B.K.S. Iyengar, har skapat. Han var själv där, men har slutat undervisa. Han började sina träningspass med att stå på huvudet en halvtimme. Det var förbluffande att se hur vig och alert han är trots sina 90 år, säger Kristina Berglund och tillägger: - Han log mot mig, men någon konversation blev det inte. Det är inte en person som man pratar med utan vidare utan alla har en otrolig respekt för honom. Inget flum
Kristina Berglund utbildade hon sig under tre år till yogalärare på Nya Zeeland och sedan 2005 har hon jobbat med det på heltid, som enda iyengar yoga-lärare i Norrbotten. - Jag har framför allt hållit till i gymnastiksalar, vilket jag tycker ha varit bra för att få bort flumstämpeln. Det visar att det är en träningsform bland andra, säger hon och tillägger att hon har cirka 200 elever i veckan och att varje pass varar i 75 minuter. - Det är allt från ungdomar till pensionärer som kommer. En del har ont i rygg, axlar och höfter eller migrän, men det vanligaste är att folk är stressade. Responsen är otroligt positiv. Själv skulle hon inte klara sig utan yoga. - Nej, det är livsviktigt för mig. Det ger mig kraft och energi. Också under mina graviditeter har jag kunnat stärka kroppen med yoga. Jag har prövat aerobics, simning och annat tidigare, men inget överträffar det här och för mig är det därför världens bästa yrke, säger Kristina Berglund innan det är dags att visa några exempel på övningar inför fotografen.
Fakta/Yoga
Yoga är en minst 5.000 år gammal tradition och avslappningsmetod, som sägs ha uppstått efter observation av djurens rörelsemönster.
Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Filosofen och yogans "stamfader" Patanjali (300 f. Kr.) skrev Yoga Sutras, som räknas som yogans mest klassiska verk. Patanjalis åtta grenar består av etiska regler hur man förhåller sig till sin omvärld (yama) och till sig själv (niyama), yogapositioner (asana), andningskontroll (pranayama), bortdragande från sinnesintryck (pratyahara), koncentration (dharana), meditation (dhyana) och total stillhet (samadhi). I slutet av 1800-talet började den moderna yogan spridas utanför Indiens gränser och många andliga lärare (gurus) flyttade till USA för att lära ut yoga. I Sverige fick yoga sitt genombrott på 1960-talet. Yoga kan beskrivas som ett verktyg för att skapa balans mellan kropp och själ. Det sker genom fysiska ställningar, andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker. Den mest kända yogaformen i Sverige är hatha yoga, vilket också brukar kallas "vanlig yoga". Iyengar yoga, som är en av de mest utbredda formerna av yoga i världen, är en form av hatha yoga. Iyengar yoga har utvecklats av Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar, som föddes 1918 i Indien. Hans teknik skiljer sig från andra yogaformer genom att utövaren använder olika hjälpmedel som klossar, bälten och stolar. Det underlättar framför allt för de som är mycket stela när de börjar träna. Källor: Wiveca Hjalmarsson, författare till Kundaliniyoga för hälsa, livskraft och självkännedom (ICA-förlaget), Kristina Berglund, yogalärare, www.iyengaryoga.se, och Leia Dehlin, redaktör, www.alltomyoga.se.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!