Vindkraften ger tusen jobb

Tyska Enercon, som levererar vindkraftverken till Markbygden, har besökt Piteå för att hitta en lämplig etableringsplats för sin serviceenhet. - Det rör sig om ungefär tolv tjänster nu, men som mest kommer över tusen personer att vara sysselsatta med vindkraften i Piteå, säger Nicke Udén.

ENLIGT PLANERNA. Mikael Kyrk, operativ chef för Svevind, konstaterar att arbetet med Europas största vindkraftpark i Markbygden går enligt planerna.

ENLIGT PLANERNA. Mikael Kyrk, operativ chef för Svevind, konstaterar att arbetet med Europas största vindkraftpark i Markbygden går enligt planerna.

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2008-11-07 06:00
Enercon bygger upp en serviceenhet för vindkraften i Piteå, som till en början ska serva pilotområdet i Dragaliden.- Det rör sig om ett tiotal tjänster och dessutom två tjänster till projekteringsavdelningen, säger Nicke Udén, servicechef för Enercon i Sverige, som på onsdagen träffade kommunen och såg på tänkbara lokaler.Då det som planeras att bli Europas största vindkraftpark, till en investeringskostnad av mer än 50 miljarder kronor, är fullt utbyggd med 1.101 vindkraftverk kommer behovet av arbetskraft att vara betydligt större.- Då räknar vi med runt 400 servicetjänster. Till det kommer förmodligen ett par hundra tjänster för produktion av delar till vindkraftverken. Under byggtiden tillkommer dessutom ytterligare några hundra monteringstjänster plus matförsörjning och annat runt omkring. Som mest kan över 1.000 personer komma att bli sysselsatta med vindkraften i Piteå, säger Nicke Udén.Tolv plus tolv
Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind, konstaterar att de två första vindkraftverken i Dragaliden i stort sett är klara.- I december har vi blivit lovade av Pite energi att de kan strömsättas. Alla tolv verk i pilotområdet beräknar vi ska vara i gång nästa höst.Steg två i Svevinds plan är ytterligare ett pilotområde i Storblåliden, också med tolv vindkraftverk, varav två av den största typ som finns på marknaden. - Vi skickar in ansökan om miljöprövning i veckan, säger Mikael Kyrk.Han kommenterar också oron på finansmarknaden, som bland annat fått en av projektets tyska bankfinansiärer att begära pengar från staten.- Alla påverkas av krisen, men vi ser inga tecken på att intresset svalnat för grön energi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!