"Vi har märkt tre gäddor med radiosändare"

Nu är den unika och flexibla fisktrappan i Nybyn officiellt invigd. Redan har en mört, en abborre och flera kräftor passerat kameran i trappan.

En busslast internationella experter som just nu deltar i en konferens i Storforsen kom för att studera den unika fisktrappan.

En busslast internationella experter som just nu deltar i en konferens i Storforsen kom för att studera den unika fisktrappan.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2019-06-14 10:19

Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, invigde trappan genom att släppa på vattnet inför en stor skara människor på torsdagen. Den stora skaran är deltagare på den nu pågående konferensen "Sustainable hydropower – strategic planning, measures and governance" i Storforsen. Deltagarna är experter från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Skottland, England, Österrike, Kanada och Kina som utbyter erfarenheter för hållbar och miljöanpassad vattenkraft.

– Vattenkraften har genom åren byggts ut utan större hänsyn till vattendragens biologiska och ekologiska betydelse. Den miljöanpassning som gjorts har varit begränsad och i många fall inte särskilt lyckad. Nu börjar en miljöanpassning som kommer att kosta många miljarder och vi behöver därför utveckla nya lösningar som ger miljönytta utan att energiproduktionen och reglerkraften påverkas i allt för hög grad, säger Jakob Granit.

Hur ser du på den här specifika lösningen?

– Jag är imponerad och tror att den kommer att fungera i många mindre kraftverk. Det är flexibelt och kostnadseffektivt. Det är väldigt många kraftverk som måste vidta åtgärder för att följa EU:s ramdirektiv om vatten.

Magnus Johansson från länsstyrelsens miljöanalysenhet, tror att fisktrappan i Nybyn är en stark produkt som kan vara lösningen för många kraftverk i så väl Sverige som resten av EU. Fisktrappan är en del av projektet "Kustmynnande metodutveckling och restaurering av vattendrag" som förutom Alterälven även berör Rosån och Aleån.

– Den här fisktrappan är en intressant innovation. Det har varit mycket mixtrande och klurande och vi är inte färdiga än. Vi ska snart börja tester av olika bottenstrukturer i själva trappan.

En del i projektet är att märka fisk nedanför fisktrappan. Det arbetet har precis kommit igång.

– Vi har märkt tre gäddor med radiosändare och det ska bli fler av olika arter. Vi kommer också att satsa på mikrochips, som man har till husdjur, som ger utslag om fisken går upp i fisktrappan, berättar John Niklasson, fiskebiolog på länsstyrelsen.

Fungerande fisktrappor är en mycket viktig del för att minska vattenkraftens negativa effekter på växter och djur. Det kommer att innebära många olika lösningar för att få fungerande fiskvandring. Omlöp eller utrivning är andra möjliga lösningar. Efter invigningen for sällskapet vidare till Lillpite för att studera kraftverk som inte uppfyller några miljökrav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om