Värme och elström med ny teknik

Efter nyår startas en speciell anläggning i Hortlax. Via förgasning av träprodukter produceras värme och elström.
- Vi visar ny teknik för världen, säger Håkan Holmberg, Meva innovation.

Piteå2011-10-21 06:00

Han är vd i bolaget och var med när Kuriren för snart tre år sedan berättade om det pilotprojekt hos energiforskningen vid ETC i Piteå där rester från skogen via förgasning ger värme och elström.

Man behöver inte gå långt för att hitta anläggningar som storskaligt åstadkommer värme och elström. Fjärrvärmeanläggningar, som eldar flis och trärester i en panna och som förr om åren enbart producerat värme, kan via nyinvesteringar bli kraftvärmeverk. Alltså med produktion av både värme och elström.

Kostnaden nyckeln
Det Håkan Holmberg pekar på är svårigheten att kostnadseffektivt producera detta i en liten anläggning.

- Det finns hittills ingen teknik för det. Vi har tekniken för att småskaligt göra det här kostnadseffektivt, det är den vi kommer med nu. Vi visar ny teknik för världen via Hortlax, säger han.

Tekniken vänder sig till bland andra energibolag och träbearbetande industrier.

- De senare har största utsikterna till att få tillbaka pengarna snabbt eftersom de kör dygnet runt hela året medan energibolag kör vintertid, säger Håkan Holmberg.

Meva innovation producerar syntesgas genom förgasning av biobränslen i en cyklonreaktor. Det sker under hög temperatur. Gasreningsteknik ska se till att reducera halten av tjära till ett minimum. I sista steget produceras elström via en motor och generator.

Anläggningen i Hortlax ska producera 1,2 megawatt (MW) elström till elbörsen Nordpool. Dessutom 2,2 megawatt värme till flera hundra kunder.

Fler på gång
Större andel elström går att få ut och i det ligger ett värde, resonerar Meva.

I Hortlax har Meva fått hålla sig till det skal av byggnad och mark som finns. Därför används träpelletar som bränsle. Andra bränslen hade blivit skrymmande.

Anläggningarna kan vara större än fallet i Hortlax.

- Vi har flera anläggningar på gång, säger Håkan Holmberg. Han uppger att det i Norrbotten förs en dialog med bland andra Överkalix och Jokkmokk. Han talar också om 25 kvalificerade kunder.

Meva innovation

Företagsgruppen Meva i Skellefteå har anor långt bakåt i tiden.

Meva innovation hör till gruppen och jobbar med teknik och forskning för kraftvärme.

Vd Håkan Holmberg och Torbjörn Wahlberg är framträdande ägare i bolaget. Pite energi äger 20 procent och via bolag äger energibranchsmannen Lars Stigson tio procent.

Via nyemissioner väntas mer kapital och fler ägare till bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om