Väntar på sprutbytesbesök

Sjunde maj öppnade lågtröskelmottagningen för sprutbyten dörrarna vid Piteå sjukhus, men ännu har inga missbrukare besökt enheten.

Nora Olsson, informatör Region Norrbotten, Ann-Sofie Kerttu, projektledare, och Frida Jakobsson, läkare vid infektionskliniken vid Sunderby sjukhus hoppas på besök vid lågtröskelmottagningen.

Nora Olsson, informatör Region Norrbotten, Ann-Sofie Kerttu, projektledare, och Frida Jakobsson, läkare vid infektionskliniken vid Sunderby sjukhus hoppas på besök vid lågtröskelmottagningen.

Foto: Tommy Norin/Piteå-Tidningen

PITEÅ2018-05-15 16:03

De ljusa lokalerna längst ner i sjukhusadministrationens byggnad är redo att ta emot personer som injicerar narkotika och som sedan en vecka tillbaka har möjlighet att byta sprutor.

I Norrbotten beräknas det finnas 300 personer som injicerar narkotika, ett 50–tal finns i Piteå.

– Men det är svårt att uppskatta antalet. Mörkertalet är stort, säger Frida Jakobsson, läkare vid infektionskliniken vid Sunderby sjukhus.

Sprutbytesprogrammet är ett tvåårigt projekt. Region Norrbotten är först i norrland med verksamheten.

– Västerbotten är också på gång. Totalt finns det nu 14 sprutbytesmottagningar i Sverige, säger Frida Jakobsson.

Hon säger att det största problemet bland de som injicerar är att de drabbas av Hepatit C som skadar levern och sjukdomen ökar. 0,4 procent av Sveriges befolkning har Hepati C. Varje år smittas mellan 40-80 personer i Norrbotten.

– Det sprids genom att narkomanerna byter sprutor mellan varandra och man kan inte vaccinera sig mot Hepatit C, säger infektionsläkaren.

En vecka efter starten har det fortfarande inte dykt upp någon missbrukare till den drop- in mottagning som har öppet måndagar och torsdagar. Från 16 juli i sommar och fyra veckor framåt är det öppet enbart måndagar.

– Det dröjer nog ett tag innan någon kommer. Det finns en misstänksamhet inom den grupp som injicerar narkotika och den är svårnådd, säger Ann-Sofie Kerttu, projektledare för sprutbytesprogrammet i Piteå.

Hon tydliggör att sprutbytet är gratis, det råder tystnadsplikt även emot sjukvården.

Hon förklarar vad som händer när någon kommer. Ett kriterium är att man måste vara lägst 18 år.

– Först har vi ett inskrivningssamtal som bland annat handlar om hur missbruket ser ut, hur länge det pågått. Villkoret för att få gå in i programmet är att brukaren gör sprutbyten minst två gånger per år, säger Ann-Sofie Kerttu.

Efter samtalet tas blodprover, brukaren får med sig skriftlig information och sedan sker själva sprutbytet.

Frida Jakobsson förklarar att oavsett om någon har med sig gamla sprutor eller inte första gången, får brukaren rena sprutor och nålar med sig hem.

– Vi vill att återlämnandegraden ska vara hög. Sköts detta lämnar vi ut fler sprutor nästa gång. Men det finns ett tak på maximalt 15 sprutor och 15 nålar, säger Frida Jakobsson.

Hon vet att metoden med sprutbyten varit omtvistad.

– Det har funnits en rädsla kring detta där det sagts att detta leder till ökat missbruk. Men allt fler regioner har gått in eftersom utvärderingar visar att sprutbytesprogram har minskat spridningen av blodsmittor, säger infektionsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om