Socialstyrelsen är den myndighet som ansvarar för de regler som gäller för blod och blodkomponenter avsedda för transfusion, medan Läkemedelsverket fastställer reglerna för blodplasma som används vid framställning av läkemedel.
För att få lämna blod måste vissa grundförutsättningar vara uppfyllda:
■ Du måste vara minst 18 år och får generellt sett ge blod som längst till 65 års ålder.
■ Du måste väga minst 50 kilo.
■ Blodvärdet måste vara tillräckligt högt.
■ Ha en giltig ID-handling.
■ Ha ett svenskt personnummer.
■ Förstå och tala svenska.
Förutom att grundförutsättningarna måste vara uppfyllda måste en blodgivare vara frisk och ha koll på sin hälsa. Gravida får inte ge blod. Om man varit ute och rest till vissa platser kan det hindra blodgivning. En persons sexliv påverkar om du får ge blod. Den som nyligen blivit tatuerad får heller inte ge blod.
Den som är godkänd som blodgivare måste vid varje lämningstillfälle göra en hälsodeklaration och svara på en rad frågor. Svaren går man igenom med en sköterska.
Finns det inga avvikelser tas ett blodprov där bland annat givarens blodvärde och järndepåer testas. Ur samma ”minipåse” testas också blodet för gulsotsvirus (typ B eller C), syfilis och hiv. Blod från nya blodgivare testas även för HTLV I + II, virus som är sällsynta i Sverige men förekommer i andra länder.