Tuff framtid för vinbärsodlarna
Odling i tunnlar kan ge norrbottniska jordgubbar redan till midsommar. Däremot ser det sämre ut för svarta vinbärens framtid i länet.
BRA UTFALL. Försöken med odling av framför allt jordgubbar i så kallade tunnlar pågår både på försöksstationen i Öjebyn och på tre privata odlingar i länet. Resultatet är mycket bra. Foto: Jonas Hansson
Foto: Jonas Hansson
Försöksledare Elisabeth Öberg berättar:- Vi har 20-talet sorter på det försök vi startade 2006 i samarbete med SLU och Jordbruksverket. Förutom Hildur, som är en korsning av Öjebyn och Sunderbyn, och Innat från Överkalix är samtliga sorter från sydligare breddgrader. De har svårt att sluta växa och har för ömtåligt skal för maskinskörd. Ska vi få fram nya sorter i Norrbotten måste vi göra dem själva.Hon konstaterar att det ser dystert ut för länets svartvinbärsodlare.- När de inte fått tillräckligt betalt från Norrmejerier, som gör bärdryck, har många gått över till ekologisk produktion. Tyvärr har det medfört stora problem med skottmal. Efter tre-fyra år är buskarna kalätna och många väljer då att ta ned sina odlingar. Lyckas vi inte hitta bekämpningsmedel blir det svårt att fortsätta odla svarta vinbär ekologiskt här uppe. Importtullar
Elisabeth Öberg fortsätter:- Samtidigt säljs billigare bär från Baltikum och Polen. I Norge är det skillnad. Där har de importtullar och använder bara norska bär.Ett försök som inleddes på försöksstationen ifjol var att odla framför allt jordgubbar i så kallade tunnlar.- Framför allt kan man få fram bär tidigare på säsongen. Målet är att ha norrbottniska jordgubbar i butikerna till midsommar. I år missade vi det med en vecka, men till nästa sommar ska vi lyckas, säger Elisabeth Öberg, som talar om väldigt hög kvalitet på jordgubbarna i tunnlarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!