Tuff framtid för vinbärsodlarna

Odling i tunnlar kan ge norrbottniska jordgubbar redan till midsommar. Däremot ser det sämre ut för svarta vinbärens framtid i länet.

BRA UTFALL. Försöken med odling av framför allt jordgubbar i så kallade tunnlar pågår både på försöksstationen i Öjebyn och på tre privata odlingar i länet. Resultatet är mycket bra.
Foto: Jonas Hansson

BRA UTFALL. Försöken med odling av framför allt jordgubbar i så kallade tunnlar pågår både på försöksstationen i Öjebyn och på tre privata odlingar i länet. Resultatet är mycket bra. Foto: Jonas Hansson

Foto: Jonas Hansson

Piteå2009-08-12 06:00
Det konstaterades i samband med en fältvandring på Hushållningssällskapets trädgårdsförsöksstation i Öjebyn.Anläggningen arrenderas av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som tidigare drev stationen.- Med tanke på klimatskillnaderna finns det behov av trädgårdsförsök också på nordliga breddgrader och vi förhandlar om att få köpa stationen, säger Jan-Olof Puranen, VD för Hushållningssällskapet Norrbotten.Då det gäller svarta vinbär har Öjebyn, som en gång var huvudsort i hela norra Europa, och härstammar från försöksstationen numera till största delen ersatts av Hildur på de norrbottniska odlingarna.Skottmal
Försöksledare Elisabeth Öberg berättar:- Vi har 20-talet sorter på det försök vi startade 2006 i samarbete med SLU och Jordbruksverket. Förutom Hildur, som är en korsning av Öjebyn och Sunderbyn, och Innat från Överkalix är samtliga sorter från sydligare breddgrader. De har svårt att sluta växa och har för ömtåligt skal för maskinskörd. Ska vi få fram nya sorter i Norrbotten måste vi göra dem själva.Hon konstaterar att det ser dystert ut för länets svartvinbärsodlare.- När de inte fått tillräckligt betalt från Norrmejerier, som gör bärdryck, har många gått över till ekologisk produktion. Tyvärr har det medfört stora problem med skottmal. Efter tre-fyra år är buskarna kalätna och många väljer då att ta ned sina odlingar. Lyckas vi inte hitta bekämpningsmedel blir det svårt att fortsätta odla svarta vinbär ekologiskt här uppe. Importtullar
Elisabeth Öberg fortsätter:- Samtidigt säljs billigare bär från Baltikum och Polen. I Norge är det skillnad. Där har de importtullar och använder bara norska bär.Ett försök som inleddes på försöksstationen ifjol var att odla framför allt jordgubbar i så kallade tunnlar.- Framför allt kan man få fram bär tidigare på säsongen. Målet är att ha norrbottniska jordgubbar i butikerna till midsommar. I år missade vi det med en vecka, men till nästa sommar ska vi lyckas, säger Elisabeth Öberg, som talar om väldigt hög kvalitet på jordgubbarna i tunnlarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!