Trots massiv kritik – utbildning i ljudteknik läggs ned

Ljudteknikutbildningen i Piteå läggs ned och inga nya studenter tas in i höst. Det beslutade LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn under måndagen. "Det är ett svårt beslut", säger hon.

LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att det är ett svårt beslut att lägga ned ljudteknikutbildningen, men att det stora ekonomiska underskottet varit avgörande för hennes beslut. (Arkivbild)

LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att det är ett svårt beslut att lägga ned ljudteknikutbildningen, men att det stora ekonomiska underskottet varit avgörande för hennes beslut. (Arkivbild)

Foto: Hampus Norén

Piteå2025-02-24 16:52

Uppropet från branschen räckte inte för att rädda ljudteknikutbildningen i Piteå. Under måndagen fattade rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn beslut om att avveckla den populära utbildningen. Inga nya studenter kommer att tas in i höst.

– Utbildningen har ett negativt resultat på nästan nio miljoner kronor. Vi har försökt minska kostnaderna utan att lyckas. Det är ett svårt beslut. Vi vet att det är en bra utbildning som uppskattas av branschen och vi vet att det kommer att bli en viss påverkan för studenter och lärare, men också andra externa aktörer, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Förslaget har mött massiv kritik. Tusentals personer har skrivit under för att stoppa avvecklingen och lärarna har tagit fram ett eget förslag för att lösa den ekonomiska krisen. Men enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn har det inte varit aktuellt för LTU att skjuta till fler så kallade medieprislappar.

– Min bild är att budgeten vi har bestämt för ljudteknik är rimlig, säger hon.

Enligt Birgitta Bergvall-Kåreborn får ljudteknik exempelvis 45 000 kronor mer per student och år än civilingenjörsutbildningen. Att ge ljudteknik ökade intäkter enbart för att det är ett välrenommerat program ser hon inte som ett alternativ.

– Jag förstår att varje bransch värnar om sina utbildningar, men vi har runt 80 utbildningar och för oss är alla de viktiga. Det skulle bli svårt att göra ett undantag för ljudteknik och behandla dem på ett helt annat sätt än alla andra utbildningar.

Inte ens hälften av medieprislapparna används idag. Hade det inte gått att fördela fler?

– Vi har startat två nya utbildningar som kommer att nyttja betydligt fler prislappar när vi har tre årskullar och vi planerar också för nya utbildningar inom musik, men också teater. Vår bedömning är att det inte kommer finnas speciellt många prislappar tillgängliga när det är klart. 

Finns det några fler utbildningar i Piteå som riskerar att läggas ned?

– Jag har inte detaljkunskap om specifika utbildningar, men den bild jag har är att våra musikutbildningar i Piteå fungerar väldigt bra och vad jag vet finns inga orosmoln på himlen. Jag vet också att det pågår ett arbete för att introducera nya utbildningar och till viss del göra om utbildningar så att fler studenter ska söka. 

undefined
Enligt rektorn Birgitta Bergvall Kåreborn är det så att antalet studenter på campus Piteå minskar, men hon är inte orolig över att LTU inte kommer att kunna leverera ett attraktivt campus med bra utbildningar. (Arkivbild)

Kritiker menar att nedläggningen av ljudteknik, som i dag har drygt 50 elever, kommer att drabba campuset i Piteå negativt. 

– Med en nedläggning av ljudteknik blir det färre studenter i Piteå och vi får nu sätta oss ned tillsammans med andra aktörer för se till att se hur vi kan säkerställa att det känns som att det är liv och rörelse på campus. Jag är inte orolig över att vi inte kommer kunna leverera jättebra utbildningar på en campusort där studenterna kommer att trivas.

Beslutet om att lägga ned ljudteknikutbildningen har gått väldigt snabbt. Från det att lärare och studenter fick information om förslaget den 28 januari tog det bara nio dagar innan den filosofiska fakultetsnämnden på ett extrainkallat möte klubbade igenom det i oenighet.

Lärarledamöterna i den nämndsgemensamma konstnärliga gruppen fick till exempel bara några dagar på sig att hastigt skriva ett yttrande och enligt en begäran om överprövning strider hanteringen mot LTU:s egna arbetsordningar.

– Jag har bilden att vi har agerat i enlighet med våra riktlinjer och rutiner, sedan tänker jag att alla processer kan göras bättre och alla processer kan man lära sig något av. Det är något som vi just nu tittar på, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!