Torghandel en ny företeelse

Grönkål, savoykål, vitkål och morötter. Stickade vantar, anisbröd och björksav på flaska.
Det fanns både mat och andra nyttigheter på Byxtorget i Piteå i lördags då Hushållningssällskapet arrangerade torghandel.
En återkommande tradition i augusti och september är tanken.

PITEÅ2007-09-03 06:00
Kön utanför grönsaksståndet ringlar lång redan kring tio på förmiddagen. Alla vill köpa färska, lokalproducerade grönsaker. Löken, kålen och morötterna har strykande åtgång.
- Det är roligt att folk vill äta grönsaker, det enda tråkiga nu är att vi haft tre nätter med frost och det drabbar salladen, gurkorna och sockerärterna bland annat, säger Margareta Haglund Tjernkvist, tillsammans med sin man grönsaksodlare från Altersbruk.
I dag står de på torget iförda sekelskifteshattar och betjänar kunder som kommer i en strid ström.

Nygammal sav på flaska
Intresset för andra produkter är också stort. I motsatta hörnet av torget finns naturprodukter som kådsalva och björksavsdryck.
En man med rullator rullar fram och ber att få smaka på björksaven som han minns från sin barndom.
Lisa Angberg och Thierry De Pablos har själva tappat saven på flaska hemma i Laisvall där de nyligen startat sitt företag. April och maj ägnade de åt att tappa björkar, pastörisera och buteljera. Nu reser de runt och säljer. Kurirens reporter erbjuds ett litet glas av den klara kalla drycken som helt enkelt smakar gott vatten.
Någon omedelbar pigghet infinner sig dock inte. Frukt- och aminosyror och mineraler ska vara nyttiga ingredienser som björkarna drar upp ur marken när tjälen går om våren.

Tror på en fortsättning
Mitt på torget bland stånden står Andreas Söderström, ordförande i Pitebygdens Hushållningssällskap, arrangör tillsammans med andra organisationer i Piteå med omnejd. Han är blomsterdekoratör i Sikfors och sätter samman en vacker höstbukett bestående av havre, olika kålsorter och äpplen i en urna.
- Tanken är att från den 15 augusti till sista september ska vi har torghandel varje år, säger han och trär torkade äppelskivor på en ståltråd till den frodiga buketten.
Traditionen med torghandel har egentligen inte funnits i Piteå enligt Andreas Söderström. Det förekom i Öjebyn när det var Pitebygdens centrum. Fiskhandel har bedrivits på Rådhustorget kring sekelskiftet.
Av tillströmningen att döma kanske intresset för hantverk och lokalproducerad mat är tillräckligt stort för att bygga upp en torghandelstradition i Piteå.
- Bra produkter och kanske en större miljömedvetenhet kan vara anledningen till det stora intresset, gissar Andreas Söderström.
Nästa helg är det torghandel igen och även då på Byxtorget, eftersom tilltänkta Rådhustorget just nu delvis är en byggarbetsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om