Tips för en "grönare" jul

Jul är för många frosseri i mat och prylar. Men genom att tänka efter lite grann går det att vara aningen miljövänligare och bidra mindre till klimatförändringarna. Christina Kolmert och Björn Mildh från Piteå försöker tänka på det här sättet utan att leva ett annorlunda liv. Levande ljus i granen, ren i stället för gris och grönsaker från orten är några sätt att göra julen "grönare".

LJUS. Levande ljus i granen som man släcker när man går ut är ett sätt att spara på energi och därmed minska koldioxidutsläppen.

LJUS. Levande ljus i granen som man släcker när man går ut är ett sätt att spara på energi och därmed minska koldioxidutsläppen.

Foto:

PITEÅ2007-12-22 01:45
Amaryllisen står ståtlig och blommande på bordet i villan vid älven nedanför Furunäset i Piteå. -Man behöver inte bara köpa nytt, man kan återanvända också. Den där vid fönstret kanske är 20 år, säger Björn Mildh och visar sina amaryllis som ser ut att slå ut lagom till nyår.Den röda på bordet har bara tre år på nacken.Att tänka miljömässigt är egentligen en åretruntgrej för den här familjen som både engagerar sig i skogsfrågor och vardagsmiljö.-Men det är alltid svårt att ändra vanor, säger Christina Kolmert. Hon försöker cykla till jobbet på sjukhuset så ofta hon kan. Annars är det bussen som gäller.På jobbet är hon miljöombud men erkänner att det är svårt att få människor att ta bussen i stället för bilen.Lutfisk eller lax
Julvanorna i det här hemmet har dock en klimatsmart prägel. Norrbottniska råvaror och mycket vilt hamnar hellre på matbordet än matvaror som åkt många mil.-Jag hörde att vi släpper ut sex gånger mer koldioxid om vi äter ris i stället för potatis och kålrötter som vi odlat här, säger Björn Mild som dessutom kommer från Finland där just rotsakslådor hör julen till.-Lutfisk och ål behöver man ju inte äta när vi har så fin lax här exempelvis, påpekar Chrisitina.Allt köksavfall åker dessutom i komposten tillsammans med hushållspapper och äggkartonger. Kompostjorden verkar den enorma ormbunken i rummet trivas i.-Nu får ingen tro att vi bara är renlevnadsmänniskor. Nog köper vi både tomater och franska ostar i bland, säger Björn.-Men det kanske räcker om man köper ett halvt kilo tomater som är odlade här i stället för ett kilo från Spanien, föreslår Christina.Båda tycker att vi borde tänka efter lite mer innan vi handlar och kanske välja det mest positiva för miljön. Exempelvis lampor med en lägre watt-styrka. Ett annat sätt är att dra ner lite grann på värmen och hellre ha en ylletröja på i stället för bara en T-shirt.Förändringar är möjliga om de är överkomliga tror de båda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om