Tips för en "grönare" jul
Jul är för många frosseri i mat och prylar. Men genom att tänka efter lite grann går det att vara aningen miljövänligare och bidra mindre till klimatförändringarna. Christina Kolmert och Björn Mildh från Piteå försöker tänka på det här sättet utan att leva ett annorlunda liv. Levande ljus i granen, ren i stället för gris och grönsaker från orten är några sätt att göra julen "grönare".
LJUS. Levande ljus i granen som man släcker när man går ut är ett sätt att spara på energi och därmed minska koldioxidutsläppen.
Foto:
Julvanorna i det här hemmet har dock en klimatsmart prägel. Norrbottniska råvaror och mycket vilt hamnar hellre på matbordet än matvaror som åkt många mil.-Jag hörde att vi släpper ut sex gånger mer koldioxid om vi äter ris i stället för potatis och kålrötter som vi odlat här, säger Björn Mild som dessutom kommer från Finland där just rotsakslådor hör julen till.-Lutfisk och ål behöver man ju inte äta när vi har så fin lax här exempelvis, påpekar Chrisitina.Allt köksavfall åker dessutom i komposten tillsammans med hushållspapper och äggkartonger. Kompostjorden verkar den enorma ormbunken i rummet trivas i.-Nu får ingen tro att vi bara är renlevnadsmänniskor. Nog köper vi både tomater och franska ostar i bland, säger Björn.-Men det kanske räcker om man köper ett halvt kilo tomater som är odlade här i stället för ett kilo från Spanien, föreslår Christina.Båda tycker att vi borde tänka efter lite mer innan vi handlar och kanske välja det mest positiva för miljön. Exempelvis lampor med en lägre watt-styrka. Ett annat sätt är att dra ner lite grann på värmen och hellre ha en ylletröja på i stället för bara en T-shirt.Förändringar är möjliga om de är överkomliga tror de båda
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!