Hannah Bergstedt tar plats i riksdagen igen

I och med att Ida Karkiainen blir civilminister får Hannah Bergstedt från Piteå återvända till riksdagen. Men det är ett tillfälligt inhopp fram till valet, påpekar hon.

När partiet kallar ställer Hannah Bergstedt (S) givetvis upp, om än hon egentligen lämnat den delen av det politiska livet. Nästa vecka åker hon till Stockholm för att ta plats i riksdagen igen. (Arkivbild)

När partiet kallar ställer Hannah Bergstedt (S) givetvis upp, om än hon egentligen lämnat den delen av det politiska livet. Nästa vecka åker hon till Stockholm för att ta plats i riksdagen igen. (Arkivbild)

Foto: petra isaksson

Piteå2021-12-01 16:05

– Jo, riksdagslistan för nästa mandatperiod är redan fastställd och där finns jag inte med, säger Hannah Bergstedt som egentligen hade lämnat den delen av det politiska livet – med siktet inställt på att skaffa sig ett annat civilt och viktigt yrke.

Hon studerar just nu sexuell och reproduktiv hälsa (plus att hon sökt sjuksköterska/barnmorska) och hade därmed en hel del att ordna upp under tisdagen, då Magdalena Andersson presenterat sin nya S-regering.

– Jag tycker det här med att Ida Karkiainen blir civilminister är otroligt roligt och spännande, men det är inte det minsta överraskande, hon är ju en otroligt kompetent politiker, en skicklig organisatör och kommunikatör, stabil och kunnig och dessutom skolad i Konstitutionsutskottet, säger Bergstedt om utnämningen.

Därför är hon självklart redo att vända tillbaka till riksdagen:

– Jag kommer att göra mitt absolut bästa i riksdagen under den här tiden fram till valet och jag kommer att verka för att vi även efter valet har en statsminister som heter Magdalena Andersson och en civilminister som heter Ida Karkiainen.

Hon poängterar att kombinationen Karkiainen och Max Elger i Finansdepartementet är särskilt spännande och betonar än en gång länskollegans insiktsfullhet och kompetens.

– Hon lever verkligen för att göra Sverige rundare och det här kommer att betyda mycket för Norrbotten.

Att ytterligare två ministrar har rötterna i länet är förstås också glädjande, men att Eva Nordmark får fortsatt förtroende som arbetsmarknads- och jämställdhetsminister är inte heller särskilt överraskande, påpekar hon och gläds därför lite extra över att "nykomlingen" Khashayar Farmanbar, uppvuxen i Boden, tar plats som energi- och digitaliseringsminister.

– Han har ju arbetat med digital utveckling hela livet, är egenföretagare och politiskt kunnig, så det är ett mycket bra val det också, jättespännande, säger Hannah Bergstedt.

Hon betonar också hur kul det är att landet får en skolminister (Lina Axelsson Kihlblom) med erfarenhet av dyslexi.

– Det ger viktiga signaler till alla unga som kämpar på med läs- och skrivsvårigheter.

Själv kommer hon efter valet att helt inrikta sig på hjärtefrågan Kvinnors hälsa och kvinnohälsovård och fortsätta sina studier för att som hon uttrycker det "få göra en praktisk insats också", förhoppningsvis som en efterlängtad barnmorska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!