Tilde vill stoppa cancer

Budskapet är enkelt att förstå. "Fuck Cancer" står det på armbandet som 11-åriga Tilde Karlsson tillverkade på lördagen.

Foto: Mikael Leijon

Piteå2014-02-16 16:00

Du har kanske sett armbandet tidigare? I december förra året korades det till årets julklapp i TV4. Bakom det slagkraftiga budskapet står den religiöst och partipolitiskt obundna organisationen, Ung Cancer, som arbetar för att stötta unga som drabbats av sjukdomen.

På lördagen arrangerade föreningen sin allra första pärlträff i Norrbotten.

Vill stoppa cancer

På Krokodils lokaler i Piteå var det knökat. På scenen stod gruppen Oh Jonathan som består av Piteåduon Sandra Widman och Josefine Löfgren. Runt caféborden satt övervägande kvinnor och trädde färggranna pärlor på löpande band.

En av dem var 11-åriga Tilde Karlsson.

– Jag är här för att hjälpa till att stoppa cancern. Det var egentligen min mammas förslag att vi skulle gå hit, berättar Tilde.

Totalt tillverkades 500 armband under lördagen. Det motsvarar ett sammanlagt värde av 50.000 kronor. Armbanden skickas till organisationen Ung Cancers huvudkontor i Göteborg, där de säljs vidare för 100 kronor styck.

Tilde och hennes mamma fick inte en krona för besväret.

– Det gör inget. Det känns bra att kunna göra en insats, förklarade mamma Linda Nyström.

"Bra att göra skillnad"

Totalt var det ett 100-tal personer som deltog i lördagens pärlträff. Bakom arrangemanget står Linn Burman och Hanna Boman, som egentligen bor i Umeå. De reagerade över att det inte finns någon Ung Cancer-förening i Norrland och bestämde sig för att göra något åt det.

På lördagen var det fjärde gången som de arrangerade en pärlträff. Tidigare har de varit i Umeå och Skellefteå.

– Vi är jättenöjda med uppslutningen i Piteå. Det är alltid svårt när vi kommer till en ny stad, men det här överträffade alla våra förväntningar. Det roligaste var att vi blev kontaktade av några Pitebor som visade intresse för att göra ett möte för anhöriga i Ung Cancers regi. Då kändes det väldigt bra att få göra en insats för en bra sak, säger Hanna Boman.

Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om