Stort byggarbete på Haraholmen

Hamnverksamheten på Haraholmen ska byggas ut. Över 300 000 ton morän och berg ska fyllas på land och i vatten. "Ett väldigt intressant och roligt projekt", säger Lasse Andersson, på NYAB, som fått uppdraget av Piteå Hamn AB.

NYABs platschef Erik Öhman, Lars Wikström, infrastrukturansvarig och Ulrika Nilsson, VD Piteå Port & Hub.

NYABs platschef Erik Öhman, Lars Wikström, infrastrukturansvarig och Ulrika Nilsson, VD Piteå Port & Hub.

Foto: Pressbild

Piteå2019-07-26 08:40

Entrepenadföretaget NYAB med bas i hela Norrbotten går in i ett samarbete med Piteå Hamn AB för att bygga ut hamnen på Haraholmen i Piteå kommun. Projektet kallas Piteå Port & Hub och syftar att rusta för bättre kvalité och kapacitet för hamnverksamheten.

Byggarbetet omfattar fyllnad på land och i vatten för nya terminalytor på totalt cirka 50 000 kvadratmeter.

Cirka 300 000 ton fyllning av morän och berg på land och i vatten. Berg till framför allt erosionsskydd för att förhindra erosion(se faktarutan). Även 13 500 ton asfalt ingår i kontraktet samt elarbeten för belysning.

– Ett väldigt intressant och roligt projekt, det som framförallt skiljer sig mot traditionella entreprenadprojekt är de delar som går i anslutning till och i vatten. Även den logistiska utmaningen där stora volymer berg ska hanteras och transporteras passar oss väl då det tas från egen CE-certifierad bergtäktsverksamhet. Det vill säga att vi har kontroll från ax till limpa, säger Lasse Andersson, Entreprenadingenjör på NYAB i ett pressmeddelande.

Projektet startar så snart som möjligt och beräknas vara färdigt i slutet av oktober nästa år.

– Detta är ett betydande kontrakt, såväl kontraktsvolymen men också att vara med och anlägga samt bygga något som i förlängningen främjar Piteås industrier och därmed lokalsamhället. Nu har vi den givna målsättningen att överträffa kundens och slutanvändarnas förväntan på projektet och slutprodukten, säger Fredrik Karkiainen, Affärsområdeschef Anläggning NYAB.

Erosion

På latin betyder erosion nöta sönder och innebär nötning och skulptering av berggrund och jordtäcke genom rinnande vatten, vind, vågor eller glaciäris. Erosionen verkar tillsammans med andra exogena processer. Vittring, erosion, transport och avlagring bildar och utformar i samverkan med rörelser i jordskorpan jordytans stora och små terrängformer. Erosionen har verkat i jordklotets olika naturmiljöer under hela den geologiska historien och fortsätter alltjämt.

Man skiljer mellan naturlig erosion och av människan påverkad jorderosion som kan leda till markförstöring som ger långvariga negativa effekter på växtproduktion och/eller vattenförsörjning.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om