Storaffär för BDX

BDX tar hem ett 100 miljoners-kontrakt i Markbygden utanför Piteå.Nu väntar entreprenörsarbeten för ytterligare 45 vindkraftverk i avtal med tyska Enercon GmbH – vilket innebär jobb för uppemot 50 personer.

VIND I SEGLET. BDX utökar entreprenörsavtalet i Markbygden för att bygga vägar och grundlägga fundament för ytterligare 45 vindkraftverk.

VIND I SEGLET. BDX utökar entreprenörsavtalet i Markbygden för att bygga vägar och grundlägga fundament för ytterligare 45 vindkraftverk.

Foto: Kurt Engström

Piteå2017-06-16 09:20

För tre år sedan avtog byggandet av vindkraftverken i Markbygden, delvis på grund av sjunkande elpriser.

Men nu har BDX fått vind i seglen igen.

Sedan tidigare har entreprenörsjätten avtal att bygga vägar och grundlägga fundament för ett 30-tal vindkraftverk och nu utökas avtalet för ytterligare 45 vindkraftverk med det tyska bolaget Enercon GmbH.

– Sedan i mitten februari är vi på plats för etapp 1 och i och med att vi nu även vann etapp 2 utökas entreprenaduppdraget, säger Tore Lindbäck, delansvarig tillsammans med Peter Lindqvist för entreprenadanbudet på BDX, i ett pressmeddelande.

Markbygden Vind AB har 2010 fått tillstånd av regeringen att uppföra upp till 1 101 vindkraftverk. Tyska Enercon och svenska Svevind delar på ägandet av Markbygden 1 101-projektet, där Enercon med BDX som underentreprenör på infrastruktur- och grundläggningsarbeten kommer att färdigställa totalt 78 vindkraftverk till år 2019.

Entreprenaden innebär att BDX kommer att anlägga vägar och monteringsytor/kranplaner i Markbygden, gräva kabelgravar, och göra grundläggningen för vindkraftsverkens fundament.

Entreprenaduppdraget är värt över 100 miljoner kronor och ska sysselsätta mellan 30 och 50 personer. Huvuddelen av entreprenadarbetena utförs under 2017 och 2018.

BDX vann även avtalet för betongleveranser till vindkraftsverkens fundament.

– Med tanke på att vindkraftverken är väldigt höga, ungefär 130–140 meter till centrum av navet, krävs rejäla fundament. Vid varje fundamentsgrop schaktas cirka 1 700 kubikmeter jord som sen delvis återfylls på de gjutna fundamenten för att skapa ytterligare stabilitet. Betonggjutningen omfattar cirka 600–650 kubikmeter. Tar man 600 kubikmeter gånger 78 fundament för vindkraftverken får man en bild av vilka mängder betong det rör sig om, säger Tore Lindbäck, Risk manager på BDX.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om