Stor efterfrågan på färdiga restaurangelever från Öjebyn
I dessa kärva ekonomiska tider är det till restaurangbranschen man ska söka sig. I alla fall om man får tro David Engström vid restaurangskolan i Öjebyn.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX
- Det har ringt krögare från hela Norrland, men också från Norge. Det är jättekul, säger David Engström, utbildare på campus Holmen i Öjebyn.Många som sökt sig till den vuxeninriktade restaurangutbildningen är personer med utländsk bakgrund som gått arbetslösa, och parallellt med matlagningen bedrivs språkundervisning där eleverna får lära sig yrkessvenska.Kulturella smaker
- Vi har en blandning av folk från Sverige, Spanien, Thailand och andra länder. Vi tycker att det är ett stort plus eftersom vi får med så många smaker och kulturer i den svenska matlagningen, säger Engström.Plockar bär och svamp
Utbildningen är inriktad på en användning av lokalproducerade råvaror. De plockar bär och svamp på hösten och har ett trädgårdsland där de odlar grönsaker. David Engström tror att det är rätt väg att gå. - Miljötänket ligger i tiden just nu, och vi vill inspirera folk till att välja den mat som kommer från vårt norrländska skafferi.Orsaken till den stora efterfrågan på utbildningens ele-ver kan Engström inte svara på, men tror att det alltid finns behov av duktiga kockar som gör vällagad mat.- Även i lågkonjunktur måste man äta!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!