Specialtränade hundar ordineras på recept

Wilma kan bli Norrbottens första diplomerade vårdhund. En ny utbildning i Öjebyn ska förse vården med specialtränade hundar som skrivs ut på recept.

FÖLJSAMHET. Samspelet mellan Wilma och Catrin Christoffersson studeras när de rundar en bana utomhus. Hundföraren får använda röst och kropp, men inte locka med godis.

FÖLJSAMHET. Samspelet mellan Wilma och Catrin Christoffersson studeras när de rundar en bana utomhus. Hundföraren får använda röst och kropp, men inte locka med godis.

Foto: Linda Wikström

Piteå2013-10-15 06:00

Att hundägare som arbetar inom vård och omsorg tar med sig fyrfota vänner till jobbet, är inget nytt. Men hittills har det rört sig om hundar utan träning för specifika uppgifter i vården.

Outbildade djur

– Jag är sjuksköterska i grunden och har haft hunden i jobbet. Det är ganska konstigt, egentligen. Man har tagit med hundar till arbetsplatser utan att ägarna haft tid avsatt för arbete med kontakten mellan hund och patient, säger Ingeborg Höök, utbildningsansvarig vid Brösarps vårdhundskola.

Under hösten startar utbildningen som fortfarande är öppen att söka, för hundar i Norrbotten som klarar de inledande lämplighetstesterna.

– Men innan vi startar måste vi få in fler ekipage, säger Anna Lundberg, hundlärare och vårdhundsinstruktör på Grans naturbruksgymnasium.

Klarade testet

Labradoren Wilma, 2,5 år, är en av tre aspirerande hundar som testas i bland annat social förmåga.

– Hon har lite svårt att koncentrera sig. Sedan har hon en benägenhet att nafsa hårt i mina händer. Det är viktigt att tänka på i träningen. Man måste träna rutinerna i samband med möten, säger Tobias Gustavsson, testledare vid Scandinavian working dog institute.

Hans helhetsbedömning är att Wilma har förutsättningar att bli vårdhund.

Ägaren Catrin Christoffersson, som hoppas få nyttja Wilma inom äldreomsorgen, pustar ut.

– Jag var så nervös att jag höll på att dö. Helt otroligt att hon klarade proven med tanke på den stress jag vibbade ut, säger hon.

Tuff utbildning

Vårdhundsutbildningen är jämförbar med träningen för hundar inom polis eller räddningstjänst, och för ordinationen står legitimerad vårdpersonal.

Enligt Ingeborg Höök har kontakten med hundar visat sig minska behovet av läkemedel till patienter med demens.

– Lugnande läkemedel ökar risken för fallolyckor, vilket är ett av de dyraste tillstånden i svensk sjukvård. Även sjukgymnaster och arbetsterapeuter kan ordinera hund för speciell träning, säger hon.

Vårdutbildning

Anna Lundberg och kollegan Mia Henriksson har utbildats på Vårdhundskolan för att träna hundekipage i Norrbotten. Sökande ska lägst ha undersköterskeutbildning och två års erfarenhet från verksamheten där man tänker använda hunden.

Flera områden

Diplomerade vårdhundar kan användas i barnsjukvården, till personer med funktionsnedsättning eller inom äldrevården.

– Inom sjukgymnastiken har man tittat mycket på effekterna hos de mest svårmotiverade vårdtagarna. Hundekipaget jobbar i team med sjukgymnast eller annan legitimerad personal. Hunden bidrar med övningar utifrån behoven. Det kan till exempel handla om bålstyrka, finmotorik eller minnesträning, säger Mia Henriksson.

När hundarna kommit ut i arbete ska deras insatser utvärderas.

– Vi har fått en förfrågan om att vara behjälpliga i utvärdering och jag tycker att det är viktigt att göra det, säger Karin Zingmark, forskningschef i landstinget.

Vårdhundar

Tillsammans med föraren utgör hunden ett vårdhundsteam som assisterar vårdpersonal i arbetet med barn, vuxna och äldre.

Vårdhundens uppgift är att träna, motivera och sprida glädje och entusiasm bland personer som har någon form av funktionsnedsättning.

Diplomerade vårdhundar har genomgått lämplighetstest, en ettårig utbildning och slutprov. I år införs en nationell standard för utbildningen.

Rekommendationer för vårdhundar ska tas fram av Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Astma- och allergiförbundet, Smittskyddsinstitutet, Jordbruksverket, Sveriges kommuner och landsting, Svenska läkarsällskapet, Vårdhundskolan, Kommunal och Veterinärförbundet.

Källa: Vårdhundskolan

Tre frågor tilL ...

... Rose-Marie Isaksson, disputerad sjuksköterska och forskningsstrateg i Norrbottens läns landsting.

Kommer vi att få se hundar i länets sjukvård?

– Ja, förhoppningen är ju det. Vårdhundar är något som används mer i södra Sverige än här och en hel del i andra länder. Det finns inte så mycket forskning i Sverige men i andra länder.

För vilka patientgrupper?

– Hundarna har en kapacitet som vi inte riktigt förstår. Främst inom äldrevård, tänker jag. De har en stark lugnande effekt. Man kan minska den lugnande medicineringen. De används även inom psykiatrin. För personer med depression kan de underlätta mycket. Även rehabiliteringen är ett användningsområde.

Hur följer ni upp det?

– Jag kommer att vara kontaktperson. Tanken är att vi ska följa dem under utbildningens gång. Det är inte taget något beslut ännu i landstinget om att införa hundar. Men det vore spännande, tycker jag. Förhoppningen är att kunna bedriva forskning på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om