Detta är utgångspunkten för ett examensarbete som Filip Berggren, från Jävre, inlett. De senaste två åren har han läst till skogsmästare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Skinnskatteberg.
Han berättar att han är van skoglig verksamhet.
– Jag har kört skogsmaskin sedan jag gick i nian, säger han.
Inför examinationen till jul sökte han ett ämne för sitt examensarbete.
– Jag spånade runt och sökte idéer då jag fick kontakt med Thomas Johannesson vid Skogforsk. Han tipsade om att det finns behov av att göra en tidsstudie över hur lång tid det tar att lasta en timmerbil med släp på olika avstånd från vägen, säger Filip Berggren.
Han pekar på att det finns kunskapsluckor kring den här typen av tidsstudier.
– Detta är viktigt för hela skogsbranschen. Vi transporterar en miljon kubikmeter timmer varje år där 15 procent av det lastas vid allmänna vägar, säger Mattias Mörtberg, transportledare vid SCA Skog.
Han pekar på att ju högre hastighetsgränsen är vid en väg, desto längre tid tar det att lasta en timmerbil, och det beror på de kriterier Trafikverket satt upp.
De går ut på att på 30–50-kilometersträckor får timret ligga två meter från vägen. På 60–80-kilometerssträckor ökar avståndet till tre meter. Mattias Mörtberg säger att det lastas sällan timmer efter vägar med högre hastighet. Kontentan av reglerna är att ju längre timret ligger från vägen, desto längre tid tar det för exempelvis Daniell Wallin vid Sjöbergs åkeri i Piteå att lasta.
– Trafikverket som reviderar de här gränserna vill tillsammans med skogsnäringen veta om man kan åstadkomma en snabbare lastning genom att ändra avståndsgränserna. Om man exempelvis kan flytta tre-metersgränsen till två meter, får bilens förare lättare att nå timret och lasta, säger Thomas Johannesson.
Mattias Mörtberg säger att Berggrens tidsstudie kan skapa en smartare logistik.
– Vi kan skicka rätt bil med rätt kranstorlek till lastningsplatsen, säger han.
Under onsdagen fanns han, tillsammans med Filip Berggren och Thomas Johannesson, inom BMX:s område på Pitholm för att göra tidsmätningar. Daniel Wallin fick lasta sin nya Volvo på tre olika avstånd.
Han tror att mer optimal lastning kan ge effektivare körning.
– Jag kör dagtid och hinner i snitt med tre vändor. Med en effektivare lastning skulle jag kanske klara av fyra vändor, säger han.