Smurfit Kappa döms till böter

Förvaltningsrätten i Luleå dömer Smurfit Kappa till att betala en sanktionsavgift på 150 000 kronor till länsstyrelsen.

Smurfit Kappa ska betala en sanktionsavgift på 150 000 kronor till länsstyrelsen. (Arkivbild)

Smurfit Kappa ska betala en sanktionsavgift på 150 000 kronor till länsstyrelsen. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson/Piteå-tidningen

PITEÅ2018-10-04 17:02

Det var Arbetsmiljöverket som yrkade på sanktionsavgiften med anledning av att anställda kört truckar utan att bolaget utfärdat skriftliga tillstånd för användning.

Arbetsmiljöverket anser att trucktillstånden var bristfälliga och det inte framgick vilka arbetsuppgifter tillståndet gällde.

Smurfit Kappa menar i sin tur att avgiften inte ska påföras eller att den ska reduceras för att bolaget använde vid tidpunkten för inspektionen en mall för trucktillstånd som var framtagen av SSG Säkerhetskommitté.

Bolaget anser att tillståndet innehöll uppgifter om att föraren hade informerats om gällande arbetsuppgifter och eventuella begränsningar av arbetsområdet.

Smurfit Kappa uppfattade att skrivningen i tillståndet uppfyllde förutsättningarna.

I slutet av september meddelade förvaltningsrätten i Luleå sin dom där de dömer Smurfit Kappa till sanktionsavgiften på 150 000 kronor.

Rätten anser att företaget inte har upplyst vilka arbetsuppgifter tillståndet gällde.

Gällande Smurfit Kappas argumentation att de följt SSG Säkerhetskommittés mallar medför ingen annan bedömning för förvaltningsrätten.

De hävdar därmed att Smurfit Kappa har överträtt en föreskrift och att förutsättningarna för att döma en sanktionsavgift är därmed uppfyllda.

Smurfit Kappa har över 500 sysselsatta och därför har summan uppgått till 150 000 kronor.

Företaget har möjlighet att överklaga till Kammarrätten i Sundsvall och i så fall ska en skriftlig överklagan lämnas in till förvaltningsrätten i Luleå inom tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om