Kustbevakningen har avslutat utredningen och insatsen i Piteå och beslutat om en vattenföroreningsavgift för rederiet till fartyget som släppt ut olja i djuphamnen i Piteå. Därmed avslutas förundersökningen.
Kustbevakningens utredning visar att utsläppet på kvällen måndagen 23 augusti bestod av smörjolja och diesel. Utredningen kan också konstatera att utsläppet uppgick till som mest 1 000 liter sammantaget.
Då brott inte gått att styrka, har Kustbevakningen beslutat om att påföra rederiet en vattenföroreningsavgift. Avgiften, som baseras på prisbasbelopp, fartygets bruttovikt och utsläppets mängd, uppgår till 142 800 kronor. Rederiet har rätt att inom tre veckor överklaga beslutet.
Inte heller under fredagen har Kustbevakningens flygplan kunnat upptäcka någon ytterligare olja. Därmed avslutas insatsen till sjöss, meddelar kustbevakningen via sin presstjänst.
Lokalt har även räddningstjänsten avslutat sina personella insatser, då ingen ytterligare olja kunnat upptäckas längs stränderna.
– Vi har hittat små mängder olja och då på det ställe där vi redan gjort saneringsinsatser, alltså på Haraholmsudden öster om hamnen, vi har också undersökt ett område väster om hamnen men det var så väldigt små mängder så det får naturen ta hand om själv. Där kommer sol, vind och mikroorganismer att göra jobbet, säger räddningschefen Torbjörn Johansson.
Räddningschefen berättar också att manskapet nu har packat ihop all utrustning och de containrar man använt sig av vid saneringsarbetet, men att de absorberingslänsar som finns längs stränderna kommer att lämnas kvar.
– Vi kommer förstås fortsatt att hålla koll på området och titta till länsarna under helgen också. Behövs det, ifall de blir mättade, kommer vi att byta ut dem mot nya fräscha och låta dem ligga kvar så länge det behövs och de fyller någon funktion.
Räddningstjänsten har också undersökt ett område längst in i viken mellan Gläntan och hamnen, där man upptäckt något som skulle kunnat vara en oljefilm på ytan.
– Det var lite svårt att se på grunt vatten, men visade sig vara botten, ingenting annat.
Kontakt med stugägaren Mona Sandström, som under tisdagen tvingades använda munskydd med filter för att alls kunna vistas utomhus på grund av oljestanken, visar också att lukten nu är i stort sett helt borta.