Småpartier utvecklar den etablerade politiken

–Jag tror det är bra att det bildas nya partier som kommer in och rör om och tvingar folk och etablerade partier att tänka nytt. Det säger Anders Nordin i Altersbruk Piteå. I våras tog han initiativet till att bilda Skolpartiet i Piteå.

Levande landsbygd. I ett medborgarförslag föreslog Anders Nordin att man ska bilda serviceområden i Piteå kommun. Något som skulle ge byarna en möjlighet att utvecklas. Förslaget vann dock inget gehör.

Levande landsbygd. I ett medborgarförslag föreslog Anders Nordin att man ska bilda serviceområden i Piteå kommun. Något som skulle ge byarna en möjlighet att utvecklas. Förslaget vann dock inget gehör.

Foto: Linda Wikström

PITEÅ2014-09-10 14:51

Den 14 september är han och hans partikamrater med i valmatchen om mandat till Piteå kommunfullmäktige och skolan är huvudfråga.

– Men vi är inget enfrågeparti, säger han bestämt. Han påpekar att allt i samhället ju utgår från skolan som exempelvis kommunikationer och all annan samhällsplanering.

Tanken på att bilda ett skolparti har legat latent länge hos Nordin som är gammal lantbrukare i det bördiga Alterdalen. Turer kring Alterdalsskolan, som kommunen beslutat lägga ned nästa år, blev startskottet för partibildandet.

– Folk här blev upprörda över beslutet. Att man vill koncentera eleverna mot stan. Centralt finns tomma skollokaler, här ute är det tvärtom. Vi har fullbelagt i skola och förskola och elevunderlag för minst sju år framåt, säger Nordin.

– Vi har bett att få köpa skolan och starta friskola men inte fått något riktigt bra svar.

Man får nu hyra fastigheten och kommer att samverka med en friskola i Sikfors så Alterdalsskolan lever vidare.

Att även landsbygden ska utvecklas är något som partiet vill arbeta för.

– Piteå består ju av byar, till och med Piteå stad är ju som en by, säger Anders Nordin och berättar att han lagt ett medborgarförslag.

– Det handlade om att skapa utvecklingsområden på landsbygden som har gemensamma faktorer som kultur och historia, säger Nordin som tror att det skulle minska samhällets sårbarhet när det gäller tillgång till förnödenheter.

Skolpartiet har tio kandidater på sin fullmäktigelista och Nordin bedömer att partiets tillkomst tilltalar folk. Men hur det kommer att gå- om man lyckas ta sig in i fullmäktige är osett.

– Jag vågar inte sia, vi får se, säger han diplomatiskt.

Valarbetet och valvakan sköter Skolpartiet på ett modernt sätt.

– Via sociala medier som facebook. När jag var medlem i Piratpartiet lärde jag mig en bra modell för möten. Som att köra en kongress via nätet över en tremånadersperiod, med gott om tid att diskutera. En konventionell kongress tar tre dagar, då hinner man ju knappt läsa igenom alla motioner och tänka efter, säger Anders Nordin.

– Det är viktigt att diskutera så att det blir bra beslut, för alla, säger förstanamnet, men partiordförande vill han inte kallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om