Kontaktlösa betalkort finns numera i vart och varannat mobiltelefonfack. Korten behöver bara scannas eller "blippas" för att ett köp ska genomföras. Man ska heller inte behöva använda pinkoden. Med ett lätt uppvisande vid terminalen ska transaktionen gå igenom.
Det hela möjliggörs av tekniken i de nya bankkorten, som i princip alla banker på den svenska marknaden använder.
Men de kontaktlösa korten innebär också risker.
Tjuvar kan med hjälp av en scanner kopiera bankkortsuppgifter på avstånd. Sedan kan kortuppgifterna användas för att skapa ett nytt kort eller använda uppgifterna för köp på internet. Scannern är byggd med små medel och förhållandevis liten kunskap. På upp till fem centimeters avstånd kan scannern, inom loppet av sekunder, scanna av ett bankkort och lagra informationen den får ut av det.
På Clas Ohlson har man märkt en försäljningsökning av skydd mot den här typen av bedrägerier. Vanligast är Skimsafe, ett kort man helt enkelt lägger i anslutning till sina bank- och kreditkort som skydd mot trådlös skimning.
– Jag sålde nyss ett Skimsafe och hittills har vi sålt 32 stycken i februari. I december sålde vi 168, säger säljaren Lise-Lotte Lindblom.
Men enligt polisen har den här typen av bedrägerier ännu inte nått de norra delarna av landet. Erik Hoffman, förundersökningsledare vid bedrägericenter Region nord har inte sett ett enda ärende.
– Vi får in alla bedägeribrott i Region nord och har ju en hel del ärenden med kortbedrägerier där kortuppgifter används olovligen. Men det är ju när man fått kontakt på annat vis, säger han.
Beloppsgränsen för att göra kontaktlösa köp varierar mellan olika länder. I Sverige är den upp till 200 eller 250 kronor, beroende på bank.
Aron Backman vid Piteåpolisen känner inte heller till att trådlös skimning ska ha förekommit.
– Mig veterligen har vi inte haft något sådant här fall men det kanske är en tidsfråga innan det sker, säger han.
Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken nord i Piteå, tycker inte att det finns behov av kortskydd.
– När vi är ute och pratar med olika målgrupper och kunder är den här typen av bedrägeri någonting som de är väldigt rädda för. Oron är stor, men vi har inte varit med om det inom Swedbank. Behovet av de här kortskydden är inte så stort men känner man sig orolig kan man stänga av "blippfunktionen".