Skolor hetaste frågan

I den här kommunen har nedläggning av byskolor blivit en så het fråga att den fött planer på friskolor och ett nytt parti har bildats: Skolpartiet i Piteå.

Utmanare. Skolpartiets toppar på kommunvalslistan är Anders Nordin och Petra Radonsky.

Utmanare. Skolpartiets toppar på kommunvalslistan är Anders Nordin och Petra Radonsky.

Foto: Stig Nordlund

Piteå2014-08-09 09:00

Alla byskolor i kommunen ska vara kvar, anser partiet. Toppnamnen på kommunvalslistan är ett tidigare språkrör i Miljöpartiet samt Petra Radonsky, som med maken Tomas kom från Tjeckien för några år sedan. Makarna har tre barn och bor i byn Backträsk.

– Jag är utbildad lärare men får inte behörighet i Sverige. Nu städar jag i landstingshuset i Luleå. Även min man jobbar i Luleå, berättar hon.

Petra Radonsky är engagerad i skolpolitiken inte minst efter kommunbeslutet att lägga ner flera skolor. Det är svårt att upprätthålla bra undervisning i alla skolor, menar Ruth Rahkola, (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Legitimerade lärare införs på alla stadier och från årskurs fyra gäller ämnes­lärosystem, med ämneslärare. Det är svårt att erbjuda heltid så lärare får pendla mellan olika skolor. Det kan bli lärarbrist framöver. Det är ju för eleverna som ska ha undervisningen besluten är tagna, säger Ruth Rahkola.

– Allt handlar om pengar, misstänker Petra Radonsky.

Hennes barn kan gå i Holmträskskolan, men den läggs ner 2015. Det är inte fastställt var eleverna hamnar, uppger Ruth Rahkola. Aktuellt är Sjulsmark och Norrfjärden.

Skolan i Hemmingsmark läggs ner till hösten, och skolan i Lillpite 2015.

– Man utvecklar inte landsbygden genom att lägga ner skolor. Det finns en massa tomma lokaler i stan, där minskar antalet elever, säger Anders Nordin, som ser en annan verklighet i byskolor.

Ruth Rahkola uppger att elevtalet minskar generellt.

Anders Nordin är förstanamnet på Skolpartiets lista. Partiet vill att partistöden i kommunen på flera miljoner kronor satsas på skolorna.

Friskolor kan bli alternativ. Det finns två sådana i Piteå kommun, Tolvmansskolan och Sikforsskolan. I byar där kommundrivna skolor försvinner framöver finns planer på att starta friskolor.

Nedläggningen i Hemmingsmark har dessutom överklagats till Förvaltningsrätten.

– Beslutet fattades i barn- och utbildningsnämnden, sådana beslut ska kommunfullmäktige hantera. Vi undrar också varför det var så viktigt att lägga ner redan 2014, säger Hemmingsmarksbon Anders Lundgren.

En friskola kan inte startas förrän året efter. Kommunen är emot planerna.

Framtiden är oviss för ytterligare byskolor.

Valresultat 2010

I Piteå gick Socialdemokraterna emot rikstrenden vid valet 2010 för i den kommunen ökade partiet. De 51 mandaten i Piteås kommunfullmäktige fick följande fördelning i valet 2010:

Socialdemokraterna: 30 (+1)

Vänsterpartiet: 5

Miljöpartiet: 2 (+1)

Moderaterna: 6 (+2)

Centerpartiet: 3 (-2)

Folkpartiet: 2

Kristdemokraterna: 2

Norrbottens sjukvårdsparti: 1 (-2)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om