Skolan får fullt stöd

Strömbackaskolans restaurangskola backas upp av Restaurang Bryggargatan.
- Vi har anställt fyra personer därifrån och vi håller inte alls med om att det skulle vara dålig kvalitet på utbildningen, säger de med anledning av den kritik som Piteå stadshotells VD Patrik Attini framförde i gårdagens Kuriren.

PITEÅ2006-10-11 06:00
Patrik Attini valde, med anledning av torsdagens razzia mot Restaurang Thai Garden, att gå ut med skarp kritik mot Piteås restauranger i gårdagens Kuriren.
I efterhand ångrar han dock ett uttalande som blev lite väl kategoriskt:
- Det var fel att peka ut alla andra krögare i Piteå som fifflare, men ibland måste man skrika i megafon om man ska få reaktioner och tydliggöra en fråga. Till de som känner sig felaktigt utpekade kan jag bara säga: bra, träd fram och visa var ni står. Om vi kan städa i träsket och lyfta upp de seriösa företagen så är vi en bit på väg, säger han.
En av de som reagerat är Thomas Wallstén, som äger Doktorsvillan på Furunäset.
- Både under de år vi själva drev restaurangen och med nuvarande arrendator har det bedrivits hederlig verksamhet där. Visst förekommer det fusk i Piteå, men det gör det på andra orter också, menar han.

Går för långt
Roger Verlander, som äger Roasters i Piteå och Luleå, tycker att Attini går för långt i sin kritik.
- Han vet inget om oss, men jag kan ärligt säga att vi aldrig haft någon svart arbetskraft och att vi har gjort rätt för oss mot Skatteverket. Men jag håller med om att det är rätt att de som fuskar ska åka dit. Det tror jag också de gör, eftersom min uppfattning är att kommunen och Skatteverket skärpt kontrollerna.
När det gäller kvaliteten på Strömbackaskolans restaurangprogram, som Patrik Attini också kritiserar, kan han däremot inte uttala sig.
- Nej, men de praktikanter vi har haft, oavsett varifrån de har kommit, har skött sig, säger han.
Patrik Attini menar att restaurangprogrammet dels försörjer krogar med olönad arbetskraft, dels inte lyckas utbilda kvalificerad arbetskraft.
- Det är helt enkelt för dålig kvalitet på de som går ut därifrån. Ibland när vi har tagit emot praktikanter från Strömbacka har de varit "sjuka" andra dagen fast de egentligen drivit kring på stan. Jag skulle gärna vara med och utveckla utbildningen och har också erbjudit mig det, men som den fungerar i dag kan man lika gärna lägga ned den. Det handlar bara om tre års tidsfördriv, säger han.

Bra samarbete
Restaurang Bryggargatans ägare, Jon Oskar Arnason, Sarah Holmquist Arnason och Stefan Jonsson har också reagerat på Patrik Attinis utspel - och allra mest då det gäller restaurangutbildningen:
- Vi har ett bra samarbete med Strömbackaskolan, framför allt då det gäller kökspersonal. Vi har också haft praktikanter från många andra gymnasieutbildningar, både här och då vi drev restaurang i Oslo. Piteåeleverna är inte ett dugg sämre än andra, säger Sarah Holmquist Arnason.
Fyra av de praktikanter Bryggargatan haft från Strömbackaskolan har fått anställning hos dem efteråt.
- Tre av dem jobbar hos oss i dag. Den fjärde är numer anställd på en av Europas tre bästa restauranger i Köpenhamn, säger Sarah Holmquist Arnason.

Finns i alla branscher
Om fusket på Piteås krogar säger hon:
- Det fuskas i alla branscher och det är fel att dra alla över en kant. Vi jobbar stenhårt och är stolta krögare.
- Vi har hört rykten om olika restauranger i Piteå, men själva har vi aldrig fått erbjudande om att anställa någon med svartlön och vi skulle aldrig göra det heller, säger Jon Oskar Arnason.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om