Skog bra bränsle i framtiden

- Etanol, metanol och DME. Framställningen av alla tre bränsleslagen från skogsråvara är fullt möjliga.
Det anser Nippe Hylander, teknisk chef på Ångpanneföreningen och en av föreläsarna under Solander symposium som avslutades i Piteå i går.

PITEÅ2007-03-30 06:00
Han och 200 andra forskare och anställda i skogsindustrin från flera länder fanns på plats för att höra och dela med sig av de senaste rönen om vad framtidens bioraffinering av skogsråvara kan ge.
Vi kan utnyttja skogen smartare och dra nytta av den, trots att man i exempelvis Brasilien framställer råvaran mycket snabbare. Det är inget hinder för framtida svenska biobränslen. Den åsikten har Nippe Hylander med ett förflutet som både "ekopuritan" och tio år som forskningschef på Assi i Piteå. Numera konsult på ÅF. Där är en av hans uppgifter att granska de ansökningar om forskningsanslag som görs hos olika forskningsstiftelser. Till exempel har svartlutsförgasningsprojektet i Piteå beviljats pengar.
- Jag är inte pappa till projektet, men har adopterat det, säger han och menar att han tror på idén med adress till publiken bestående av forskare och skogsindustrifolk från hela världen.
Och anledningen till att de är i Piteå ligger i svartlutsförgasningen, en av teknikerna för biobränsleframställning som är i den absoluta framkanten i världen i dag.

Tio procent från biobränsle
Det är framför allt tre olika typer av bränslen som Nippe Hylander anser kommer att spela en roll i framtiden. Det är etanolen, metanolen och det är DME. Som framställs genom jäsning eller förgasning och som kallas den andra generationens bränslen.
Etanol som bränsle har varit mycket omdiskuterat. Bland annat har miljödebattören Björn Gillberg kraftigt motsatt sig tillverkning och förordat metanol som bränsle istället.
När det gäller etanol menar Hylander att jäsningsprocesser med enzymer kommer att göra tillverkningen mycket effektivare och därmed mer lönsam. Forskning och utveckling i dag pågår i bland annat Örnsköldsvik, Sveg och Borås. Metanol eller DME kommer förhoppningsvis att framställs genom direktförgasning av skogsråvara i Värnamo i framtiden.
För att minska koldioxidutsläppen och därmed försöka komma till rätta med klimatförändringarna har Oljekommissionen satt som mål att 20 procent av fordonsbränslet 2010 ska var biobaserat.

Nytt symposium nästa år
- Det är kanske teoretiskt möjligt men hälften vore mer troligt, säger Nippe Hylander som trots det är mer optimistisk i dag än tidigare.
Om två till tre år kommer vi att få se den första storskaliga svartlutsförgasningsanläggningen. Om sex, sju år kommer pappersindustrin att välja den sortens energiframställning i stället för dagens sodapanna, tror han.
Och redan nästa år blir det en upprepning av symposiet.
- Vi planerar att göra det till ett årligt evenemang. Där vartannat år blir ett forskarmöte och vartannat en konferens där industrin får visa upp sig, berättar Rikard Gebart, forskningschef vid ETC.
Bilder finns ( biobränsle ett och två)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om