"Skippa frukten och gröten"

Skippa potatis, pasta, ris, gröt och frukt. Det uppmanar doktor Annika Dahlqvist, som i stället rekommenderar vitkållssallad till köttet och en ostbit med smör på till mellanmål. - Frukt är socker och de som är sjuka och överviktiga bör äta frukt högst någon gång i månaden. Dessutom bör kolhydratintaget minimeras, säger hon.

KOLHYDRATFATTIGT. Sundsvallsläkaren Annika Dahlqvist  uppmanade sina diabetespatienter att äta kolhydratfattig och fettrik kost, en metod som Socialstyrelsen nu godkänt.

KOLHYDRATFATTIGT. Sundsvallsläkaren Annika Dahlqvist uppmanade sina diabetespatienter att äta kolhydratfattig och fettrik kost, en metod som Socialstyrelsen nu godkänt.

Foto: Jonas Hansson

PITEÅ2008-08-29 06:00
Sundsvallsläkaren Annika Dahlqvist hamnade i medias fokus då hon för några år sedan anmäldes till Socialstyrelsen för sina kostråd till diabetiker och överviktiga.Socialstyrelsen gav henne dock upprättelse och menade att den metod hon förespråkar med lågt kolhydrat- och högt fettinnehåll (LCHF, low carb and high fat) också kan vara framgångsrik.Hon har nyss avslutat en miniturné i Norrbotten och Kuriren träffar henne i anslutning till en föreläsning som Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar på kommunhuset i Piteå.Världsunikt
Där berättar hon hur "epokgörande och världsunikt" Socialstyrelsen beslut är.Enligt Socialstyrelsen är dock LCHF-kosten inte vetenskapligt utforskad under längre tid, men man ser inget hinder att det prövas under en begränsad tid.Det kommenterar hon upprört:- Jag förstår inte varför det som kan vara bra på kort sikt ska vara dåligt på lång sikt. Dessutom är lågfettkosten varken utprövad under lång eller kort tid.Annika Dahlqvist menar att LCHF inte ska förväxlas med GI, som hon själv prövat tidigare med viss framgång, men utan att bli av med "suget".Naturlig mat
- GI-metoden är nog bra för slanka och friska, medan LCHF är bättre för diabetiker och överviktiga. Inom GI har kolhydratmängden fram tills nu inte ansetts så viktig, medan jag inte rekommenderar mer än fem procent kolhydrater, säger hon. Annika Dahlqvist uppmanar också att man ska välja naturlig mat.- Det är sedan livsmedelsindustrin börjat processa maten och tillsätta olika tillsatser som alla folksjukdomar mångdubblats. Exakt vad som är fel är det ingen som vet, eftersom det bara är livsmedelsindustrin själv som ägnar sig åt forskning. Att folk dör som flugor bryr man sig inte om. Det är pengarna som styr. Mänskligheten står på randen till en katastrof, där hälsan är i händerna på livsmedelsindustrin.Hon berättar att hon själv gått ned 20 kilo på LCHF-kosten och dessutom blivit av med alla sina plågor från fibromyalgi och tarmkatarr. Oberoende tänkande
- De var puts väck. Efter ett tag prövade min dietist också kosten och blev hon av med sin migrän och mag- och tarmkatarr. Efter det fick alla våra diabetespatienter pröva LCHF och samtliga blev friskare. Den 17 september ska Annika Dahlqvist ta emot Leo Huss Walin-priset för "oberoende tänkande". Prissumman är på 16.000 dollar.- Det lägger jag till samma fond som alla intäkter från mina böcker går till. Därifrån ska sedan forskare och studenter kunna söka pengar till kostforskning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!