Skäms att kalla sig krögare
I torsdags slog polisen till mot restaurang Chims Thai Garden i centrala Piteå. Mitt under pågående lunchservering greps sju personer misstänkta för att ha jobbat utan arbetstillstånd. Nu går Patrik Attini, VD för Piteå stadshotell, till hårt angrepp mot krogarna i Piteå: - Det här är inget undantag och jag är glad att frågan om svartjobb äntligen kommer upp till ytan, säger han.
- Nej, det förekommer i samma omfattning bland svenskar. Vi har förlorat flera personer som jobbat hos oss och som hellre tagit svart lön någon annanstans. På grund av CSN:s regler förekommer det också att studenter vid Musikhögskolan jobbar svart, för att inte förlora studieersättningarna.
Upprörd
Han fortsätter:
- Jag blir så upprörd när man tar in svartjobbare. Det är fel, fel, fel och det får mitt italienska temperament att komma fram. Men det är inte min sak att anmäla kollegor och övervaka att folk följer lagarna. Därför är jag glad över att tillslaget på Thai Garden gjorts, även om jag förstås inte är glad över att sådant här förekommer.
Patrik Attini beskriver hur han skulle vilja dra ett symboliskt streck tillsammans med sina kollegor i branschen.
- Jag skulle vilja att vi gemensamt gick ut i ett utspel och sa att vi valt att ställa oss på rätt sida av strecket, men jag vet för mycket om mina konkurrenter och kommer inte på någon krögare i Piteå som jag skulle kunna fråga och som jag vet sköter alla sina åtaganden. Det är inte rätt med kassor som inte stämmer och vakter som man inte är ärlig med hur många timmar de har jobbat.
Branschen har dåligt rykte
Han menar att det säger sig själv att en stad med 14.000 invånare i centrum inte kan går runt med 24 restauranger.
- När de ser hur dåligt det går börjar de tänja på reglerna och till sist blir det inget kvar till skattemyndigheten. Det som har hänt mot Thai Garden kommer att avgöra framtiden för Piteås krögare. Nu måste man skärpa sig och även polis och skattemyndighet måste sätta in mer insatser. Kanske inrätta en tipstelefon. Även bankerna som lånar ut pengar borde granska affärsidéerna bättre.
Patrik Attini berättar att han själv drabbas av branschens dåliga rykte.
- Jag skäms att säga att jag är krögare. Det uppfattas inte längre som något seriöst, men det dåliga ryktet har branschen själv förtjänat.
Kör med rena kort
Själv säger han sig köra med "rena kort".
- Jag har aldrig anlitat svart arbetskraft och jobbar stenhårt för att företaget ska gå runt. Utan hotelldelen skulle det inte gå med det upplägg vi har i dag.
Han har tidigare gått i täten mot droger på Piteås krogar. Byggt om i restaurangen så att inga skymda vrår ska finnas där handel kan ske, tagit bort blå drinkar som påminner om Rohypnoltabletters blå fällningar och ökat belysningen i entréerna för att vakterna ska kunna se på gästernas ögon om de är påverkade.
- Vi tar vårt samhällsansvar, menar han och tillägger att han också undersökt med polisen om det går att betala för att få en narkotikahund till restaurangen.
Vanligt med momsfusk
Nu är det dags att gå vidare i saneringen och den här gången till kamp mot fusket menar han.
- Man borde exempelvis förbjuda uthyrning av kassaregister till restauranger, så att de kan användas för att slå in svarta pengar. Bara efter Stora Nolia i somras upptäckte jag tre kassaregister på mässans sopstation.
Han fortsätter:
- Momsfusk är också vanligt. Jag har minst tre gånger varit med om att restauranger i Piteå slagit in 12 procents moms trots att jag ätit på plats - och då är det 25 procent som gäller.
Patrik Attini tror också att minst fem nya arbetstillfällen skulle skapas i Piteå om restaurangprogrammet på Strömbacka lades ned.
- Många krogar är beroende av elever därifrån. Själv tar jag inte emot dem eftersom det inte är en seriös utbildning. Det går att räkna hur många av eleverna som gått ut därifrån de sista tio åren och som jobbar i restaurangbranschen i dag.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1309217&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Ägarna tillbakavisar anklagelserna</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!