Arbetena pågår till sommaren, kanske måste de återupptas till hösten.
Över tio miljoner kronor bedöms det kosta att säkra Coop Forum i Piteå, enligt butiksledningen.
Även en del av Piteå kommuns p-däck har säckat.
Historiskt
Där folk nu handlar snabbkaffe, och Piteortens korv låg förr båtar. I kanten till butiken började kajen.
Liksom Gammelstad varit ett förtida Luleå, dit folk flyttade på grund av landhöjning och sjöfart, var Öjebyn ett tidigt samhälle i Piteåbygden och av liknande skäl hamnade staden Piteå nära havet.
Båtar gick in i Luleå. I nutid har Södra hamn säkrats mot havets bearbetning.
Båtar gick in i Piteå. Hamnbassängen fylldes för länge sedan ut.
- Det ligger allt möjligt där, svartmocka och annat. "Obestämbara massor", som det beskrivits, säger Rune Lundberg, platschef vid BD-bygg.
På mark som fyllts byggdes det. Stormarknadsbutiken och p-däcket tillkom kring millennieskiftet. Senare började det luta, i höstas talades om 21 centimeters släpp på utsidan av Stormarknaden.
- Anledningen till att vi är här är den grundläggningsmetod som användes. Det skulle ha pålats från första början. I stället gjordes ytlig grundläggning, beskriver Rune Lundberg, med ansvar för att säkra stormarknaden.
Borra och påla
Från utsidan har entreprenörsfirmor borrat sig ner omkring 15 meter. Då har man nått berg och dessutom in i berget.
I borrhålen har rör stoppats och i dem lades stödjande balk. Sedan gjuts det i rörhålen. Ytterligare arbeten behövs.
Från insidan ska golvet tas bort. Pålning med flera arbeten ska utföras. Arbetena sker i en länga av butiken. Resten är OK men vissa dåliga tecken finns även där, enligt Rune Lundberg.
- Det är konventionella metoder vi använder. Ingen ny vetenskap. Däremot är det inte vanligt att man jobbar kring en byggnad som redan finns. Metoden på utsidan är betydligt dyrare än att påla men vi måste göra på det sättet, säger Rune Lundberg.