Så mycket har polisen använt elchockvapnet

Piteåpolisen är halvtid i projektet med elchockvapen. Under det första året användes testvapnet vid åtta olika tillfällen.

Totalt har polisen i Pite älvdal använt elchockvapnet vid åtta tillfällen under projektets första år.

Totalt har polisen i Pite älvdal använt elchockvapnet vid åtta tillfällen under projektets första år.

Foto: Emil Larsson/Piteå-Tidningen

PITEÅ2019-01-07 00:00

Förra året påbörjades ett tilltänkt tvåårigt projekt där elchockvapen (ECV) skulle testas där Pite älvdal var ett av de områden där vapnet skulle testas. Fram till augusti hade vapnet använts vid fyra olika tillfällen varav tre var drivstötar och ett avfyrande.

En drivstöt kallas det när vapnet hålls mot kroppen på en person. Vapnet avger då en stöt. Nu är det halvtid i projektet och Johan Holmgren, polisassistent och ECV-ansvarig i Pite älvdal, är nöjd med projektet.

– Vi har haft ett antal användningar och det har gett väldigt god effekt. I efterhand kan man säga att vi kunde använt ECV vid fler tillfällen, men då har man inte kommit ihåg att man haft möjligheten, säger Johan Holmgren.

I förra veckan rapporterade Sveriges Radio att polisen i landet avlossat vapnet cirka tre gånger mer än väntat. Bedömningen innan försöket var att de poliser som ingår i testet skulle avlossa vapnen ungefär 40 gånger på ett år, men i slutet av november hade vapnen avlossats runt 120 gånger.

I Pite älvdal ser det däremot annorlunda ut.

– Vi är uppe i totalt åtta stycken under projektets första år. Jag hade räknat med att vi skulle använda vapnet i snitt en gång i månaden. Det gäller få in rutinen att vi faktiskt har det här som ett redskap i arbetet.

När har elchockvapnet kommit till användning?

– Det är ofta hotfulla personer som vi behöver ingripa mot av olika anledningar. Det är ett väldigt bra hjälpmedel och en trygghet för många, säger Johan Holmgren och fortsätter:

– I det senaste tillfället var det en person hade misshandlat en man. Han skulle gripas men motsatte sig det och uppträdde väldigt hotfullt då han gick till angrepp.

Elchockvapnet är tänkt att ersätta pepparsprayen även fast det redskapet fortsatt finns kvar hos poliserna.

– Om man blir pepparspreyad kan man många gånger fortfarande agera och slåss med armarna. Får man en fullgod el-träff då blir personen helt utslagen och när strömmen bryts är de nedtagna och vi kan göra ett säkert ingripande.

Projektet som pågår under hela 2019 utvärderas kontinuerligt och i mars samlas alla områden där vapnet testas.

– Sedan är tanken att vi ska få till något mer tillfälle för fortbildning eftersom det går långt mellan gångerna. Många har ju fortfarande inte använt elchockvapnet och då är det bra med lite repetition.

Tycker du att ECV bör bli ett permanent hjälpmedel?

– Det har fungerat så pass bra så jag tycker absolut att det borde bli permanent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om