Arbetsterapeuterna på rehabenheten ska enligt riktlinjerna årligen göra uppföljningar för att se om behovet eller statusen hos dem som beviljats hjälpmedel har förändrats.
– Det kan exempelvis handla om att säkerställa att personen klarar av att framföra sin elrullstol, säger Jörgen Divert som dock konstaterar att uppföljningarna inte alltid hinns med årligen utan att det kan dröja ytterligare.
– Det är lite av ett dåligt samvete hos terapeuterna att veta att de inte hunnit bedöma vissa. Vi har ju ansvar för att hjälpmedel ska fungera på ett säkert sätt.
Beslut om att återta en elrullstol föregås av en bedömning där både arbetsterapeut, hjälpmedelskonsulent och ofta läkare ingår.
– Det finns checklistor som personen ska klara av, man kör en rutt för att se hur det går och detta blir underlag för om man får behålla hjälpmedlet ytterligare ett år. Om man ser att personen inte klarar av att hantera elrullstolen på ett säkert sätt ger det fog för att ta tillbaka den.
Jörgen Divert vill inte uttala sig i ett enskilt fall men säger att han är väl medveten om att ett beslut om att återta en elrullstol innebär en betydande försämring för den som drabbas.
– Jag tror att vi är ganska restriktiva med att plocka bort hjälpmedel just för att vi vet vad det innebär för individen. Vi försöker hitta alternativ men inget kan ju matcha den frihet en självstyrd elrullstol ger.