Premiär för fullblodshästar i norr
I lördags var det dags för den första internationella utställningen av arabiska fullblod i Norrland. Ett 50-tal hästar beskådades och bedömdes på Piteå Ryttarklubb av domare från både England, Sverige och Norge. - Arabiska fullblod blir allt populärare, säger Susanne Lindström, en av arrangörerna från föreningen Arabiska Fullblod i Norr.
blött i hagen. Trots regn och rusk ställdes ett 50-tal hästar ut i Piteå i den första internationella arabhästutställningen i Norrbotten.
Foto:
I ridhuset som gjorts om till provisoriskt stall för de tillresta hästarna och deras ägare finns Catarina Holmgren från Rutvik, hon har dottern med sig, tre ston och ett hingstföl.- Det är för den här vi är här, säger hon och visar stolt upp det lilla hingstfölet Lamaan, några månader och på väg att släppa fölpälsen.Bra stamtavla och bra bedömning kan resultera i ett högt pris vid försäljning.Varför just den här hästrasen kan man undra?- Så mycket lättare att hålla på med. Det behövs inga krafttag. Dessutom är de lätta att lära, lyhörda. Det är inte för inte de ofta används till cirkushästar, berättar Catarina Holmgren.Linnéa Karlsson från Överkalix, har nyss visat upp tvååriga hingsten Sa Gharabi och är på väg in i stallet. Hon äger inte den här hästen utan är i stället professionell handler som det kallas. Förutom att hon föder upp egna hästar jobbar hemma i Överkalix med att träna hästar för uppvisning och ställa ut dem.- Det kan vara lite mycket hormoner i bland, annars är de lätta att ha att göra med, säger hon efter att ha ställt hästen i boxen.Ägaren Madelene Wikstén från Boden är nöjd.- Det betyder att den får ett bättre avelsvärde och dessutom är det roligt.Madelene Wikstén använder sina hästar till westernridning i första hand. Andra ägnar sig åt hoppning eller dressyr. Vanligt är också att använda den ursrungligen arabiska nomadhästen i galoppsport eller fälttävlan.Best in Show blev den norrbottniske 16-årige hingsten Serum från Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!