Pitepalt på mässan ? för första gången

Sydamerikanskt kött och vin, nya vodkasmaker ? och pitepalt.
Det är några exempel på utbudet på fackmässan Nolia Gastro, som just nu pågår i Piteå.
? Det är första gången det finns palt på mässan ? och det är på tiden, säger Barbro Sjölund från Paltmakarna.

PITEÅ2005-09-29 06:30
Det är 19:e året i rad som Nolia Gastro arrangeras ? och första gången som palt erbjuds.<br>&nbsp;? Märkligt, säger Barbro Sjölund från Paltmakarna i Öjebyn som har hjälp av Kajsa Berg, syster till en av företagets tre ägare, i att tillaga wokad palt, som besökarna bjuds på redan utanför entrén.<br>Paltmakarna säljer handrullad pitepalt ända ner till Stockholm.<br>&nbsp;? En del undrar hur vi orkar sitta och rulla palt dagarna i ända, men vi pratar ju med varandra och har roligt hela tiden, säger hon. <br>Kollar in vinutbudet<br>Inne på mässområdet minglar restaurangfolk och elever från restaurangskolor och provsmakar både mat och dryck.<br>Anders Persson, mässdirektör på K4 i Arvidsjaur, är en av dem som tagit sig dit, för att framför allt kolla in vinutbudet.<br>När Kuriren haffar honom håller han på att provsmaka argentinskt rödvin.<br>&nbsp;? Mässdirektionen ansvarar för inköp av både dryck och mat, berättar han medan LenaMaria Nilsson från vinimportören Rigtwine, specialiserade på argentinska viner, häller upp ännu en sort i glaset.<br>Argentina är världens femte största vinland, men fram till den stora krisen 2001 såldes nästan allt inhemskt.<br>Det är först de senaste åren det argentinska vinet har börjat exporteras.<br>&nbsp;? Det är ett land som kommer starkt, säger LenaMaria Nilsson.<br>Också statliga Vin & sprit är på plats, för att lansera den nya Absolut Vodka-smaken Apeach.<br>&nbsp;? Den finns ännu bara i bolagets specialsortiment, konstaterar säljaren Torbjörn Wigren.<br>Populärt kött <br>Sedan blandar han snabbt ihop en seabreeze för personalen på köttrestaurangen Panelen i Boden.<br>&nbsp;? Vi är framför allt kända för vår pepparsås, berättar de medan de smakar på drinken som får godkänt av dem alla ? Marie Bohlin, Carina Stenlund, Anna Sundén, Linda Nyberg och Kicki Appelqvist.<br>Från Annerstedt Flodins monter sprids en doft av nygrillat kött, närmare bestämt från argentinska black angus-oxar.<br>&nbsp;? Det är särskilda köttdjur, som är kastrerade för att bli lugna och harmoniska och inte springa efter brudar, berättar Ulf Malmborg och Fredrik Svärd.<br>&nbsp;? Brasilien, Argentina och Uruguay ökar mest i Europa just nu på köttsidan. I Sverige har det sydamerikanska köttet ökat sin andel med 30 procent i år jämfört med i fjol, framför allt på restaurangerna, berättar de.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om